неделя, юли 3, 2022
НачалоБургасСлави Томов представя "Генезис на западния рационализъм" на Макс Вебер

Слави Томов представя „Генезис на западния рационализъм“ на Макс Вебер

Бургаският журналист Слави Томов ще представи книгата на Макс Вебер – „Генезис на западния рационализъм“, в Дома на писателя на 24 март от 18:00 часа. Входът е свободен.

Обединяващото заглавие на включените в книгата студии на Макс Вебер е избрано от съставителя. То изразява основния акцент на сборника: „западен рационализъм“ посочва изследователския интерес на Вебер, а „генезис“ препраща към начина, по който Вебер следва този интерес – както методологията му, така и онези културни значения, които той разкрива като притежаващи различна тежест за формирането на западния рационализъм.

„Западен рационализъм“, от друга страна, обозначава рационализиране на всички аспекти на живота – при неутрализиране на всякаква финална ценност.
Подбраните са някои от най-представителните текстове за Вебер, които са същевременно и сред най-приятните за четене. Те анализират в различни перспективи тези процеси на всеобщото рационализиране, проследявайки напрежението между различни светови сфери: религиозна, стопанска, еротична, политическа, научна, сфера на изкуството.
Макар да е вярно, че живеем в „не-Веберово време“, Веберовите принципи на генеалогична работа продължават да бъдат значим ресурс за разбирането на нашето настояще. В този смисъл текстовете в книгата са важни не просто за студенти и изследователи, а за всеки, който се интересува от повече и различни перспективи към схващането на своето „днес“. Издателство: https://kx-publishing.org/

Макс Вебер е германски юрист, икономист и социолог. Признат класик в областта на социологията и един от основателите ѝ като научна. Трудовете на Вебер продължават да оказват своето въздействие върху развитието на социологията и в наши дни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular