неделя, юли 3, 2022
НачалоБургасСлави Томов представя "Комуникативният разум" на Юрген Хабермас

Слави Томов представя „Комуникативният разум“ на Юрген Хабермас

Слави Томов представя „Комуникативният разум“ на Юрген Хабермас. Събитието ще се проведе на 24 февруари, четвъртък, от 18. 00 часа, в бургаския Дом на писателя. Вход свободен.

* Озаренията на Хабермас и дори самите изковани от него термини до голяма степен са оформили начина, по който днес мислим обществото, политическото действие, демокрацията, медиите, езика, комуникациите.

В тази книга, в 5 емблематични текста, той самият ретроспективно обрисува целия спектър на мисленето си, докато същевременно резюмира половин век интелектуална история, върху която то не просто стъпва, но която мощно променя.

Тези текстове – въведения в смисъл на подстъпи към 5 от най-високите върхове на усилията му – тръгват от сърцето на неговата революция, т.е. от питането що е комуникативно действие и какво е отношението между език и социални науки (1).

Сочат как разбирането на рационалността е свързано с теорията на езика (2).

Просветляват етиката „по хабермасовски“ (3), за да се заемат с удържане на разнопосочните силови вектори, свързващи политическа теория / демокрация / легитимност (4).

И накрая сравняват предизвикателствата на религията с мисията на философията (5).

Книгата заживява като употребима за много цели история на идеите и добива плътност една автентична картина на онези основни понятия, чрез които – независимо дали осъзнаваме това, дали не – мислим и действаме във всекидневния си съвместен живот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular