неделя, юли 3, 2022
НачалобългарияБългарияИнфлацията ни прави бедни - топи заплати, пенсии и спестявания

Инфлацията ни прави бедни – топи заплати, пенсии и спестявания

Годишната инфлация към края на януари е 9,1%, обявиха от Националния статистически институт. Храните за година са поскъпнали с над 11%. Това е най-голямото покачване на цените от повече от 13 години насам. За последно такава висока инфлация имаше през 2008 г., по време на световната финансова криза. Сега макар формално да няма икономическа криза, защото има ръст на Брутния вътрешен продукт, при влизането в магазина всички хора плащат цената на грешните политически решения в ЕС и в България.

Средният доход на човек за година е нараснал повече от инфлацията – с 12,8%, показват още данните на НСИ. Но не всички хора са получили еднакво увеличение на заплатите или пенсиите. Освен това високата инфлация обезценява не само текущите заплати. Тя изяжда и спестяванията на домакинствата и пенсиите, които ще получават след години, коментираха финансисти, които “Труд” потърси за коментар.
Лихвите по банковите депозити на гражданите са около нулата. Това означава, че за година на всеки 1000 лв. в банка хората реално са изгубили по над 90 лв. Ако човек спестява пари, за да си осигури по-висок стандарт на старини, високата инфлация ще доведе до това, че след пенсиониране няма за може да живее така, както се е надявал.

Високата инфлация ще доведе и до получаване на ниски пенсии. Работещи българи, родени след края на 1959 г., са осигурени освен във фонд “Пенсии” на държавното обществено осигуряване и в частни универсални пенсионни фондове. Но доходността на пенсионните фондове от управление на парите на осигурените е значително по-малка от настоящата висока инфлацията. Така вноските, които сега се удържат от заплатите на хората, ще имат по-малка стойност, когато дойде време да ги харчат под формата на втора пенсия.

Високата инфлация у нас до голяма степен беше предизвикана от скъпия ток. Високите сметки за електроенергия принудиха производители и търговци да увеличат цените си. Същевременно компенсациите за бизнеса заради скъпия ток закъсняха и не са в размер, за който настояваха работодателските организации. В резултат сега всички плащаме високата цена като влезем в магазина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular