неделя, юли 3, 2022
НачалоВодещи новини27 януари – Международен възпоменателен ден на Холокоста

27 януари – Международен възпоменателен ден на Холокоста

Споменът не трябва да умира! 

Холокостът е една от най-големите трагедии в човешката история. В продължение на 12 години нацистите в Германия и техните съюзници от различни страни се опитваха да унищожат напълно цяла нация – евреите

Международният ден в памет на Холокоста се отбелязва на 27 януари в чест на освобождението на този ден през 1945 г. на затворниците от полския концентрационен лагер Аушвиц.

Какво е Холокост?

Понятието „холокост“ произлиза от гръцки език и означава „всеизгаряне“. Защо Хитлер мрази еврейския народ, историците все още спорят. След като дойде на власт, фюрерът си постави за цел буквално да изпепели всички евреи. Но Холокостът засегна не само евреите от нацистка Германия и Европа.

От 1933 до 1944 г. нацистите унищожават поляци, цигани, чернокожи жители на Германия и съветски военнопленници. Освен това Хитлер, който мечтаеше да развъжда чиста арийска раса, „изхвърля“ германци, които не попадат под определението за идеален арийски. Нацистите унищожаваха инвалидите, сексуалните малцинства, масоните, Свидетелите на Йехова.

Кога започна Холокоста

Всичко започва на 9 ноември 1938 г. Тази нощ влезе в историята като Кристална нощ или Нощта на счупеното стъкло. В цяла Германия и Австрия нацистите яростно атакуваха еврейските общности. Те унищожиха, ограбиха и изгориха повече от 1000 синагоги и 7000 еврейски предприятия. Те също така унищожават еврейски болници, училища, гробища и къщи. Когато всичко свърши, 96 евреи бяха убити и 30 000 бяха арестувани. По-късно Министерството на финансите конфискува цялото еврейско имущество.

Концентрационни лагери

Имаше няколко вида лагери: трудови лагери и лагери за принудителен труд, транзитни лагери и лагери за военнопленници. Концлагерът беше само един от тях. От 1941 г. нацистите започват да създават лагери на смъртта, „фабрики на смъртта“, чиято единствена цел е методичното убийство на европейските евреи. За да направят това, те бяха оборудвани с газови камери и крематориуми. Лагерите бяха разположени в Източна Европа, главно в Полша. Най-известният от тях е Аушвиц, според Енциклопедията на Холокоста. Повече от милион души бяха убити в комплекса Аушвиц, повече от където и да е другаде. Комплексът включваше три големи лагера: Аушвиц, Биркенау и Моновиц.

Огън.

Огън.Снимка: Pexel

Шокиращи факти за Холокоста

  • Съветските войници са първите, които освобождават лагерите на смъртта. На 23 юли 1944 г. те освобождават Майданек. Голяма част от света първоначално отказа да повярва на съветските доклади за ужасите, които откриха там.
  • В такива лагери на смъртта е изграден добре работещ конвейер, превръщащ няколко хиляди души на ден в пепел. Сред тях са Майданек, Аушвиц, Треблинка и други, пише РИА Новости.
  • През 12-те години на Холокоста около 11 милиона души бяха изгорени в крематориуми, застреляни, удушени в газови камери и измъчвани до смърт, 6 милиона от които евреи.
  • 1,1 милиона деца са били жертви на Холокоста.
  • Най-лошият ден е през септември 1941 г.: в дефилето Бабий Яр близо до Киев само за два дни са убити над 33 000 евреи. Те били принудени да се съблекат и да отидат до ръба на дерето, където били застреляни. И тогава нацистите заровиха дерето, погребвайки мъртвите и живите. Много деца бяха хвърлени живи в дерето.
  • На входа на всеки лагер на смъртта имаше процес на подбор. Бременни жени, малки деца, болни, инвалиди и възрастни хора веднага бяха осъдени на смърт.
  • Оцелелият от Холокоста Йехуда Бейкън каза, че се е смял по време на първото погребално шествие, което видя след освобождаването си:

„Хората са луди. Правят ковчег за един човек и пускат тържествена музика? Преди няколко седмици видях хиляди тела, натрупани за изгаряне като боклук.“

Спомен за Холокоста

В писма и документи нацистите никога не са използвали думите „изтребление“ или „убийство“. Вместо това те използваха кодови думи като „окончателно решение“, „евакуация“ или „специално третиране“. Тези термини са се утвърдили в историята като обозначение на Холокоста.

Има много ужасяващи снимки на Холокоста, но една от най-запомнящите се е една от няколко хиляди брачни халки, взети от осъдени на смърт затворници. В мрежата можете да намерите други исторически снимки на Холокоста с подобен сюжет: планини от дрехи, останали от затворници, планини от обувки, планини от изтощени тела.

След приемането на тази резолюция Генералният секретар на Организацията на Обединените Нации нарече тази особена дата „важно напомняне за имащите всеобщо значение уроци за Холокоста – тази безпрецедентна проява на злото, която не бива просто да се остави в миналото и да премине в забвение“.

Чудовищните последствия от Втората световна война са послужили като тласък за създаването на Организацията на Обединените Нации. Най-важна част на мандата на Организацията, закрепена в нейния Устав, се явява защитата на правата на всички хора без разлика по отношение на раса, пол, език или религия.

Свещен дълг на „Организацията на Обединените Нации е да изкорени ненавистта и нетърпимостта. Ако Организацията на Обединените Нации не води непримирима борба против антисемитизма и другите форми на расизъм, тя ще бъде недостойна пред своята история и ще постави под заплаха своето бъдеще“.

Денят 27 януари е бил избран за Международен ден на паметта за жертвите от Холокоста, защото на този ден през 1945 г. Съветската армия освободила най-крупният нацистки лагер на смъртта Освиенцим-Биркенау в Освиенцим (Полша).

Този ден вече се отбелязва от редица страни, отдавайки дан на паметта на жертвите на Холокоста.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular