неделя, ноември 27, 2022
НачалоБургасДнес бургаските писатели и Център Алеф отдават почит към жертвите на Холокоста

Днес бургаските писатели и Център Алеф отдават почит към жертвите на Холокоста

Център „Алеф“ съвместно с Бургаската писателска общност ще отдадат почит към жертвите на Холокоста. Събитието ще се проведе утре, 26 януари, от 18.00 часа в Дома на писателя на улица „Вола“ № 1.

На 27 януари 2022 година хората по целия свят ще сведат глави, за да почетат унищожените от хитлеро-фашистката машина през Втората световна война. Общото събрание на ООН избра да обяви датата, на която през 1945 година е освободен лагерът Аушвиц /Освиенцим/, за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Всяка година на този ден във всички страни на земята се издига глас „Ние помним”! Защото не могат да потънат в забрава 6 милиона, от които милион и половина деца, убити от нацистите в периода 1933 – 1945 година.Център за еврейско -българско сътрудничество „Алеф” по традиция е основен организатор на възпоменателните инициативи в Бургас за отбелязване на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

На специална възпоменателна вечер, под мотото „Да помним, за да не се повтаря”, Алеф ще обедини бургаската писателска общност и млади литературни дарования. Акцент в програмата на събитието е премиерата на сборника „Ще ви разкажа за моя спасител”, съдържащ отличените творби от Осмия международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от център Алеф. Поканени са наградените млади автори от Бургас.

Ще бъде прожектиран игрално-документалният филм „Кой ще напише нашата история” на Роберта Гросман и Нанси Спилбърг. Лентата пресъздава по изключително въздействащ начин историята на еврейската общност във Варшавското гето в годините 1940-1944. Документални кадри са съчетани с разкази на оцелели от кървавия Холокост в Полша.

С обща снимка Бургас отново ще се присъедини към кампанията на Световния еврейски конгрес #WeRemember за борба с антисемитизма и всички форми на омраза, геноцид и ксенофобия.

Възпоменателната вечер ще се състои на 26 януари, сряда от 18 часа в Дома на писателя на ул. „Вола” № 1. Входът е свободен, с предпазна маска и при наличие на зелен сертификат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular