вторник, януари 25, 2022
НачалоВодещи новиниДнес е международният ден на думата “Благодаря”

Днес е международният ден на думата “Благодаря”

На 11 януари отбелязваме Международния ден на думата „благодаря”. Напоследък този празник набира все по-голяма популярност и за отбелязването му не е необходимо много – достатъчно е да се усмихнете и да кажете „благодаря” на скъпите за вас хора.

Произходът на празника не е ясен. Никой не знае как точно е възникнал. Смята се, че компаниите за поздравителни картички са го популяризирали, за да вдигнат продажбите си. Но дори да е така, това не прави празника по-малко ценен.

За първи път думата „благодаря“ е записана през 1586 г. в речник, публикуван в Париж. Ние добре осъзнаваме важността на добрите обноски, тяхната необходимост в ежедневието, но изразяваме по-голямата част от своята благодарност, сякаш небрежно, без да мислим за тяхното значение. Междувременно думи като благодарност „благодаря“ и дори „моля“ имат магически свойства, но не могат да бъдат произнесени, когато човек е раздразнен. Някои може да кажат: „Е, благодаря!“ и така нататък, но не бива! 

Една единствена дума може да оправи настроението на всеки, а и може да покаже на човек колко е важен за другия.

Често забравяме да засвидетелстваме благодарност към хората.

В българския език думата ‘благодаря’ е една от най-красивите думи. Произхода  й  идва от „дарявам благо, добрина, добро”. Няма човек, който, когато чуе „благодаря”, да не се почувства по-добре. Според старите хора, думите на благодарност имат сакрални свойства – с тяхна помощ си доставяме радост един на друг, изразяваме внимание един към друг и разменяме положителни емоции – нещо, без което животът ни би бил сив, еднообразен и мрачен./infopleven.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular