сряда, януари 26, 2022
НачалоВодещи новиниД-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Все повече жени избират да раждат и отглеждат...

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Все повече жени избират да раждат и отглеждат децата си сами

И това не учудва никого. Ако в миналото нашите прабаби са оставали млади вдовици в следствие на войни и болести, живота ги е принуждавал да са самотни майки, то днес все повече самотното майчинство е доброволен избор, а не причина.

Днес никой не робува на идеята, че една жена задължително трябва да е омъжена за да има дете. Като деца, нямахме търпение бабите ни да ни разкажат онези вълшебни приказки, в които добрите пораснали момичета се женят за принца или за храбрия юнак.

И докато малкото момиче, чертае собствения си житейски път, преминавайки през образование и професионална реализация, времето си тече ли, тече, а биологичния часовник тик така. Вече е в средата на трийсетте години, а него все го няма. Нямаш нито магическа пръчка, нито избор в мъжки панталони.

До скоро в обществото ни цареше нагласа, че децата с двама родители са по-щастливи и реализирани. Това можем да твърдим, че е така но само ако в семейството цари хармония. Съвременните бракове все повече се сблъскват с трудности, които предизвикват непреодолими конфликти.

Много млади момичета, копнеят не просто за мъжко рамо до себе си, те се нуждаят от по-силно и подкрепящо рамо, което да им бъде опора, от гръб на който могат да се облегнат когато се почувстват уморени. Сякаш точно тази типична за мъжете способност все повече става дефицитна.

Много млади хора пренебрегват идеята, че за да бъдат родители, първо трябва да са добри интимни приятели, някой на който можеш да повериш живота след себе си. Лошите отношения между съпрузите са в противовес със здравословното развитие на потомството.

Специалистите твърдят, че няма доказателства, че децата с един родител страдат от някаква липса в сравнение с онези, които имат майка и баща. Най-важното е атмосферата вкъщи. Ако майката може да се грижи за емоционалните и социалните нужди на детето, липсата на баща няма да окаже въздействие върху психиката му в дългосрочен план. И до днес основната отговорност и тежест за дома и децата остава върху плещите на жената, като прибавим и финансовата й независимост лесно можем да разберем аргументите на порасналите момичета да изберат да създадат семейство, в което бащата не съществува.

Мъжката роля, може да бъде поверена на брат или баща или просто на добър приятел, с който малчугана може да порита топка или да си поговори „по мъжки“. Детето е болно, няма кой да го вземе от детска градина. В този случай не са за пренебрегване и родните от близкия социален кръг, които компенсират организационната липса на другия родител. Никой не твърди, че отглеждането и развитието на детето е лесна работа и не отрича бащиното присъствие в живота на децата, но само когато то е изграждащо и подкрепящо, а не ограничаващо!

Всяка жена, която приема ролята на самотна майка е наясно с това, което я очаква. По-скоро с негативното, отколкото с романтичната представа да срещне и да създаде потомство от мъжа на мечтите си, защото такъв просто не съществува. Идеята в този избор е трудна: между това да си останеш цял живот сама като пръчка или да създадеш дете, което в следствие на твоя избор ще остане без баща.

Не се вземат толкова лесни решения, още по-трудно се осъществяват. Не са малко и възрастните родители, които насърчават поостарелите си дъщери да родят поне едно дете за да не са цял живот сами. В известен смисъл това дава спокойствие на застаряващите баба и дядо, ако не видят зет като мед то поне да се радват на внуче и да помагат на дъщеря си с каквото могат докато са на този свят.

Не твърдя, че да си самотна майка е лесна работа. Особено като се има предвид, че отглеждането на едно дете е трудно дори и за традиционното семейство от двама родители. Но истината е, че малко неща в този живот си заслужават толкова много усилия, а да бъдеш майка, е едно от тях. Със или без баща. За любовта е необходимо да са двама.

Д-р Катя Пенева тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: [email protected]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular