сряда, ноември 24, 2021
НачалоВодещи новиниУчени откриха „Сикстинската капела на античността“ дълбоко в джунглата на Амазонка

Учени откриха „Сикстинската капела на античността“ дълбоко в джунглата на Амазонка

Учените откриха в джунглата на Амазонка 12-километрова стена, изрисувана с фигури на хора и праисторически животни. Възрастта на паметника на древната живопис, намиращ се на територията на Колумбия, е на 12 500 години.

В джунглата на Амазонка е открита 12-километрова стена, създадена преди 12 500 години. Археолозите вече са я нарекли „Сикстинската капела на античността“. Изрисувана стена е открита в скалите на националния парк Чирибикет от група британски и колумбийски археолози. Беше възможно стената да се датира въз основа на изображенията на животни, изчезнали преди нашето време, които не са живели на територията на Южна Америка от 12 000 години. Сред тях са мастодонтът, прародител на съвременния слон, палеолама, изчезнало животно от семейство камили, гигантски ленивци и коне от ледниковата епоха. Освен снимките, на картината има отпечатъци от ръце на хора. Според учените авторите на картината са потомци на мигранти от Сибир, дошли в Америка през ледения провлак на мястото на съвременния Берингов проток преди около 17 000 години.

През ледниковата епоха провлакът между Евразия и Америка на мястото на Беринговия проток бил проходим, тъй като нямало много сняг. Пътеката се простирала навътре от двете страни на сегашния проток и хората се скитали свободно между частите на света. Учените все още не знаят кое племе е напуснало картината. Смята се, че най-древните заселници на тези места са племената Яномами и Каяпо. Яномами за първи път се споменават в дневниците на испански пътешественик, на когото разказва за тях водачът на едно от съседните племена.

Много по-малко се знае за произхода на племето Каяпо. Броят му е около 8600 души. Жителите на Амазонка не оставят писмени исторически записи, а влажният климат и земята с висока киселинност много бързо унищожават всички следи от тяхната материална култура, включително костите. Преди да бъдат намерени тези рисунки, източниците на информация за този регион са били преди 1500 г. сл. Хр. имаше изключително малко археологически находки като керамика и върхове на стрели.

Стената се намира в района Серрания де ла Линдоза, където скални рисунки вече са открити в националния парк Chiribiquet. Учените твърдят, че техните автори, които и да са били, са били сред първите хора, които са се озовали в амазонската джунгла. Това място едва ли скоро ще бъде достъпно за туристи: то е изключително отдалечено от цивилизацията. Археолозите, открили картината, първо са карали до тук два часа с кола, а след това вървят още четири часа през непроходимата джунгла.

„Когато стигнете до там, емоциите ви завладяват“, казва ръководителят на експедицията, професор в университета в Ексетер Хосе Ириарте. „Има десетки хиляди рисунки – отнемащи няколко поколения работа, за да ги създадете. И където и да отидете, вие сте заобиколени от стени, изпълнени с рисунки, намерени са изображенията на много животни, които днес не съществуват.Рисунките са толкова педантични, че не ви е трудно да разберете за какво животно става дума.И дори кон от ледниковата епоха може лесно се разпознава по приликата си с модерният. Има тежка глава и дива муцуна. Толкова внимателно е нарисувана. че се виждат дори отделни косми. Това е невероятно.“

Ела ал Шамахи, режисьор на документални филми, археолог и телевизионен водещ, вече е заснела документален филм за новото откритие. Според нея снимачният екип по пътя към „Сикстинската капела на древността“ е трябвало да се срещне с много опасни хищници, включително най-отровната змия в Южна Америка – сурукуку. Но опитът, каза тя, си заслужава. Изследователите бяха особено поразени от височината на рисунките. Някои от тях са много високи, докато скалната стена под тях е напълно гладка. Първоначално това озадачи изследователите, но след това професор Ириарте открива сред рисунките изображения на високи дървени кули – според него това хвърля светлина върху метода на рисуване на рисунки върху скали. Не е известно дали са имали церемониално значение, но Ириарте забеляза, че на картините много хора стоят, заобиколени от големи животни, с вдигнати ръце без оръжие – според него това е молитвена поза, а картините показват моменти на поклонението на свещените животни.

Според ал-Самахи малцина осъзнават, че Амазонка не винаги е била заобиколена от джунглата: преди хиляди години вероятно е имало вид савана. Може би рисунките са направени в онези дни.

Според професор Ириарте в района вероятно ще има скрити още много древни рисунки. Той е готов да организира втора експедиция до Колумбия веднага щом пандемията от коронавирус се оттегли.

Източник: fishki.net

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular