петък, януари 28, 2022
НачалоВодещи новиниПочитаме Св. великомъченица Екатерина-покровителка на майките

Почитаме Св. великомъченица Екатерина-покровителка на майките

В царуването на император Максимиан (IV в.) живяла в гр. Александрия една девойка от царски род на име Екатерина. Майка й била християнка, но скривала вярата си, понеже в това време жестоко гонели християните. Екатерина била девойка с рядка мъдрости красота. На 18 г. тя била вече изучила лекарската наука.

Според преданието тя била една от най-образованите жени на своето време. Била дъщеря на Конт, управител на Александрия в Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава отлично образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени.

Преданието разказва как Екатерина се е срещнала с тогавашния император (вероятно Максимиан, Максимин II, или Максенций) и опитала да го убеди, че греши като преследва християните.

Императорът заповядва да вкарат Екатерина в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. То обаче се разпада, когато мъченицата го докосва. Тогава палачите я обезглавяват.

Преданието разказва как ангели отнасят тялото й в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на ранното християнско изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

Празникът на Света Великомъченица Екатерина българите наричат още Катерининден. Хората почитат светицата заради способностите й да лекува бяс и шарка.

Рано сутринта в този ден стопанката на дома омесва 5, 7, или 9 пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има малки деца, взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: „Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!“

Всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти да изрече: „Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи здравето по децата ти!“. „Амин! – дай, Боже!“ – отвръща стопанката и гледа, питките да свършат на нечетно число минувачи, за да бъдат пресечени болестите.

У нас 24 ноември се почита най-вече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че светицата предпазва децата от болести, най-вече – от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива „за Баба Шарка“.

Днес празнуват всички, които носят имената Екатерина, Катерина, Катя и Тина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular