вторник, ноември 23, 2021
НачалоВодещи новиниВ дебрите на Странджа се крие злокобен град на мъртвите с отворени...

В дебрите на Странджа се крие злокобен град на мъртвите с отворени гробове

Злокобен град на мъртъвци се е приютил в дебрите на най-тайнствената планина у нас – Странджа. Вековните гробове се разпростират на километър дължина в местността Пропада, край Малко Търново. Почвата там често пропада, откъдето идва и името на района, пише „България днес“.

Домовете на покойниците зеят отворени от двете страни на стръмна пътека. Оттам навремето е минавал стар тракийски път, свързващ планината с древния Константинопол. Този път е свързан и с древното светилище в местността Мишкова нива. По него са пренасяни мраморните блокове, колоните, коритата и всички останали елементи на божествения храм.

Panoramio
Panoramio

„В местността Пропада са разкрити над 40 надгробни могили, датиращи от периода III-V век. В част от изградените от мрамор гробове са открити древни монети, поставяни под езика на мъртвите, за да могат те да платят на Харон – лодкаря на подземното царство, за преминаването си през подземната река Стикс“, разказва служителка на информационния център в Малко Търново.

Panoramio
Panoramio

Според легендата Стикс е реката на омразата, която разделя земята от подземното царство. Суровият старец Харон превозва душите на умрелите, ако имат с какво да му платят. Според традицията този, който не може да му се изплати, ще се лута по бреговете на водата в продължение на сто години.

„В края на пътеката е и най-голямото съоръжение от този град на мъртвите. Куполна гробница, приютила след смъртта му знатен тракиец“, допълват още от центъра.

Panoramio
Panoramio

Според някои хипотези това е тракийският владетел Ролистен, чийто пръстен е намерен в околността. Други предполагат, че там лежат останките на началника на близките рудници – Стратон. Сред зловещите вечни жилища се отличават наредени един до друг няколко оформени като саркофази гробове. По-голям, по-малък и най-малък, най-вероятно на баща, майка и дете. Противно на всички очаквания призрачната обстановка не плаши туристите. Щом времето се затопли, не липсват групи, които да искат да се разходят из града на покойниците.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular