неделя, ноември 21, 2021
НачалоВодещи новини20 ноември е Международен ден за защита правата на детето

20 ноември е Международен ден за защита правата на детето

Датата на отбелязване на Световния ден на детето е избрана през 1959 г. в чест на приемането на ООН „Декларация за правата на детето“. На същия ден, но през 1989 г. е приета „Конвенцията за правата на детето”. Ето защо датата 20 ноември се счита за ден, посветен на всички деца по света.
                                                     

 Историята на празника

 Световният ден на детето беше замислен не само като празник, но и като ден, който ще спомогне за привличане на общественото внимание към проблемите на децата по света, както и за взаимното разбиране между света на децата и света на възрастните. В момента Световният ден на детето се чества в 145 щата по целия свят. Празникът е посветен на дейности, насочени към осигуряване на благосъстоянието на децата по света. На 20 ноември 1959 г. е приета първата Декларация за правата на детето, която прокламира равните права на децата в областта на образованието, възпитанието, духовното и физическото развитие, социалното осигуряване, независимо от националност, цвят на кожата, имуществено състояние , социален
произход и др.
     На 20 ноември 1989 г., когато е подписана Конвенцията за правата на детето, тя приема статут на международен правен инструмент. Ето защо името на празника понякога се нарича Международен ден на правата на детето. 

Декларацията за правата на детето призовава всички родители, власти, държавници, всякакви организации да признават правата и свободите на детето, да ги зачитат и да насърчават прилагането им с всички средства. За детето е трудно да се ориентира в променящия се свят, трудно е да отговори на многото въпроси, които животът поставя пред него.  

  Нека заедно да защитим децата си, най-ценното нещо, което имаме.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular