неделя, ноември 21, 2021
НачалоДенятЧестит ден на...Тоалетната!

Честит ден на…Тоалетната!

Днес е световният ден на тоалетната, като международният празник се отбелязва от 2002 г. с решение на първата международна конференция на Световната организация на тоалетните в Сингапур, съобщи АФП.

Според историците първите тоалетни се появяват 2500 години преди новата ера в Индия и Пакистан.

През 1596 г. английският поет Джон Харингтън изобретява първата тоалетна с казанче за своята кръстница – кралица Елизабет Първа.

През 1681 година за първи път се използва френската дума тоалетна.

Първоначалното значение на думата е процедура за правене на прическа и обличане, оттам се появяват и думите тоалетен стол и тоалетна вода.

През 1775 г. англичанинът Александър Къмингс създава тоалетна с S-образен сифон, а три години по-късно неговият сънародник Джоузеф Брана измайсторява система, чрез която водата от казанчето облива цялото гърне.

Изобретението се разпространява в края на 19 век. По това време в Англия фабриката на Томас Крапър започва масово производство на тоалетни с казанче.

Според програмата на ООН за развитие около 2,5 милиарда души в света живеят в среда, лишена от тоалетни.

Данни на Световната организация на тоалетните сочат, че човек отива 2500 пъти годишно до тоалетната, като я ползва 6-8 пъти дневно.

Това означава, че човек прекарва три години от живота си в тоалетната.

Жените остават по-дълго в тоалетната от мъжете, установили учените.

Жената остава в тоалетната средно между 2 минути и 33 секунди и 3 минути, а мъжът – между 1 минута и 24 секунди и 1 минута и 53 секунди.

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular