неделя, ноември 21, 2021
НачалоВодещи новиниВитамин D: удължава живота и прави чудеса с тялото

Витамин D: удължава живота и прави чудеса с тялото

Предпазва от стареене, от увреждане на костите, подобрява тена, това са само някои от положителните качества на този микроелемент.

Витамин D е група от биологично активни вещества (витамин D2, D3, D4, D5, D6), които се синтезират в човешкото тяло от холестерола под действието на ултравиолетовите лъчи от обхвата „В“ или директно от храната. Освен това витамин D2 навлиза в човешкото тяло само от храната. Според статистиката около 1 милиард души на планетата имат недостиг на витамин D, а страните с топъл, слънчев климат не правят изключение. 

Доказано е, че дефицитът на витамин D може да доведе до: остеопороза, ендокринни нарушения, инсулинова резистентност, което води до развитие на диабет тип 2, автоимунни заболявания, поликистоза на яйчниците, хипертония и нарушаване на сърдечно-съдовата система, множествена склероза и болест на Паркинсон, депресия и главоболие, свързана с възрастта деменция, намален имунитет и дори рак на гърдата и миома на матката.

Витамин D поддържа здрави кости, насърчава усвояването на калций и фосфор в червата, нормализира работата на сърдечния мускул, процеса на съсирване на кръвта, а също така регулира репродуктивната функция както при жените, така и при мъжете. Освен това има противовъзпалителни, онкопротективни и имуномодулиращи ефекти.

Ефекти от витамин D, за които може да не знаете

Витамин D забавя стареенето на тялото: първо, той помага да се активират процесите на автофагия в организма. С други думи, витамин D насърчава използването на увредените компоненти в клетките, което има положителен ефект върху регенерационните процеси в тъканите. Интересното е, че през 2016 г. японският учен Йошинори Осуми е отличен с Нобелова награда именно за изследване на автофагичните процеси в човешкото тяло.

Второ, витамин D увеличава дължината на теломерите. Теломерите са специфични показатели за стареенето на тялото, защитни „върхове“ на хромозомите, които стават по-кратки с всяко клетъчно делене. Много учени свързват дължината на теломерите с биологичната възраст и предразположението към различни заболявания, включително рак. Нормалното ниво на витамин D в организма варира от 50 до 70 ng / ml. Анализът за витамин D (25-OH витамин D (25-OH витамин D, 25 (OH) D, 25-хидроксикалциферол) се извършва чрез вземане на венозна кръв на празен стомах.

Какви храни съдържат витамин D?

В мазна риба, рибена сърна и рибено масло. Черният дроб на треска е продукт номер едно по отношение на витамин D. Малко съдържание на витамин D се съдържа и в млечните продукти: масло, сирене, сметана и мазнини. Също така витаминът се съдържа в яйчните жълтъци и в някои гъби. В повечето случаи лекарят ще ви предпише маслени капки с витамин D в необходимата дозировка – потърсете съвет, не избирайте дозата сами.

Източник: womanhit.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular