неделя, ноември 21, 2021
НачалоВодещи новиниД-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Управлявай живота си

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Управлявай живота си

Да реализираш човека, който мечтаеш да бъдеш

Величието на хората е в тяхната способност да изберат да се чувстват удовлетворени в каквито и обстоятелства да се намират. И си струва да си зададем въпроса, дали си заслужава човек да се отказва от нещата, които иска да направи имайки пред вид колко е кратък живота му и безкрайната, неизбежна перспектива в бъдещето наречена смърт.

Това са мигове, в които човек се пита дали трябва да изживее живота си според изискванията на обществото и другите. А отлагането добър начин на живот ли е?

Да реализираш себе си, означава да поемеш кормилото на живота си в собствените си ръце и най-вече да се разделиш с някой от досегашните си разбирания.

Една от представите ни е, че да си щастлив и успял трябва да си много богат, интелигентен, умен, да четеш много, да имаш добра памет. Само, че лудниците са пълни с такива хора.

Един от най-верните измерители на щастието е воденето на ефективен ежедневен живот във всеки миг от настоящето. Много ценно е умението ви и да можете да решавате проблемите си, то ще ви помогне да се отървете от определена тревога. Това е най-голямото оръжие срещу мощния враг-Нервен срив. Може би ще се изненадате, че няма такова нещо като нервен срив. Нервите не рухват, нервите не се повреждат, а и ако лекарите искат да направят срез върху тялото на някой човек и да потърсят разрушените нерви те няма да ги открият.

Да, мъдрите хора не стигат до нервен срив, защото знаят как да се справят с проблемите в живота си.

Забележете, че не казах „да разрешат проблемите си“. Умните хора притежават умението да се чувстват щастливи независимо от това, какви трудности имат и дали те са разрешими или не. Разбира се, че са различни обстоятелствата пред, които всеки от нас е изправен, но до голяма степен житейските битки на хората си приличат.

Всеки човек, който живее в някаква социална среда влиза в отношения с други хора и изпитва трудности. Неразбирателствата, конфликтите и компромисите са част от човешката природа. По същия начин и парите, остаряването, болестите, смъртта, природните бедствия са все събития, които представляват проблем за всеки. Но има не малко хора, които въпреки наличието на такива обстоятелства са способни да се справят и да избегнат апатията и тъгата, докато други рухват, потъват в инертност или стигат до нервен срив.

Тези, които признават проблемите си като част от човешкото си съществуване и не измерват щастието си с отсъствието им са способни да живеят живота си пълноценно. Но такива хора рядко се срещат. Да си щастлив и реализиран човек предполага изцяло нов начин на мислене, който може да се окаже труден, защото твърде много сили в нашето общество се обединяват за да се изправят срещу индивидуалната отговорност. А човек, трябва да вярва в собствения си потенциал, че може да контролира своите мисли във всеки миг от живота си.

Сигурна съм, че в резултат на възпитанието си сте убедени, че не можете да имате власт над собствените си емоции, че гневът, страхът, омразата, любовта са неща, които ви се случват от само себе си. Разбира се, че когато индивидът не може да ги овладее ги приема и им се подчинява. Чувствата ни не са просто емоциите, които човек изпитва. Това са реакции в резултат на личен избор. Ако умеете да владеете собствените си емоции, няма да преживявате толкова драматично събитията около себе си. Точно това ще ви помогне да разберете, че може да чувствате само онова, което вие изберете. Този път е нов, защото ще разглеждате дадена емоция като избор, а не като условие наложено ви от живота. Това е дълбоката същност на личната свобода.

Така с помощта на логиката ще можете да атакувате мита, че човек не е отговорен за своите емоции и мисли. И докато се отказваме да признаваме собствения принос във всеки аспект на живота си, няма да можем да направим и крачка напред защото винаги ще се страхуваме от непознатото. Но най-голямото разочарование ще бъде в това, че не сме познали и не сме се доверили до край собствената си същност и потенциала, който носим в себе си по пътя на собствената си реализация.

Д-р Катя Пенева тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: [email protected]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular