петък, май 20, 2022
НачалоБургасБургаската "Филифьонка“ с много висока оценка в Швеция

Бургаската „Филифьонка“ с много висока оценка в Швеция

„Спектакълът на бургаския куклен театър „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ е най-добрата адаптация по едноименния разказ на Туве Янсон, която съм гледала!“ – признанието е на Кристина Малм, директор на театър „Барненсен“ – сцена на Международния фестивал „Дни на куклите“ в Малмьо, Швеция.

Държавен куклен театър – Бургас с директор Христина Арсенова участва в пилотното издание на феста, което приключи преди дни, с едно от най-силните заглавия в афиша си.

Родената във Финландия Туве Янсон пише на шведски и е класик на по-новата шведска литература, този факт прави оценката на познавач като Кристина Малм още по-значима, коментира Петър Тодоров, режисьор и сценарист. Гостите на фестивала от Италия и Германия, както и професионалисти и ценители от страната домакин споделиха мнението, че спектакълът е на световно ниво и е създаден с изключително отношение към литературния първообраз.

Представянето на „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ в Швеция е предшествано от сериозна подготовка. Агенцията в Хелзинки, която държи правата върху литературното наследство на Туве Янсон, предварително одобрява визията на героините и декора на спектакъла, тъй като авторката е оставила точни изисквания за театралните адаптации на творчеството й.

Българка, която живее от дълго време в Швеция – Майя Ходкиевич ,и шведка, омъжена за българин – Аналена Асенов – превеждат напълно безвъзмездно адаптирания за пиесата текст и така шведската публика има възможност да слуша гласовете на актрисите Десислава Минчева (Филифьонката) и Неделина Руселинова (Гафсата), както и на диктора Ицко Финци, а да разбират значението от субтитрите над сцената в театър „Барненсен“. Майа и Аналена бяха сред публиката заедно с други наши сънародници, които след спектакъла имаха емоционална среща с творческия екип, която завърши с дълга фотосесия.

Престижната покана бургаският куклен театър да открие Първия международен фест “Дни на куклите“ в Малмьо с „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ е признание за класата му и резултат от творческото партньорство между театър „Барненсен“ и режисьора Петър Тодоров.

Фондацията на Тодоров „Театър в куфар“ е организатор на Фестивала на физическия и визуален театър „Ерата на Водолея“. В тазгодишното издание на феста, което привлече много млада публика, участва кукленият артист от Малмьо Стафан Бьорклунд, с когото Тодоров подготвя нов проект.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular