понеделник, август 15, 2022
НачалоБургасСтъкленото съкровище от Черно море

Стъкленото съкровище от Черно море

Тайните на залив Ченгене скеле
Ченгене скеле е залив в южната част на Бургаския залив, между нос Чукаля и нос Форос. До скоро историята му е била илюстрирана само от сведения на пътешественици от XVII-XIX век. Според тях заливът е една от най-безопасните зони за приставане на кораби по Западното черноморско крайбрежие. В него е имало дървени пристани, „скели“, за товаро-разтоварна дейност, откъдето идва името му. На брега е имало селище, хан, укрепление. От тук е тръгвал важен търговски път към градовете в Тракия.

През 2020 и 2021 г. археологически експедиции на Центъра за подводна археология, Националния исторически музей и Регионалния исторически музей – Бургас внасят нови сведения за миналото на залива.

Проучени са акваториите на нос Чироза, на Рибарското селище, на остров Св. Анастасия, а също така и античен обект на нос Чироза.
Оказва се, че в залива има следи от търговска дейност и корабоплаване през Античността и Средновековието. Открити са два каменни щока от класическа дървена котва, бойни каменни елинистически топки, огромно количество гръцка покривна керамика, фрагменти от амфори от IV-VI в. и X-XI в. Археологическият обект със стъклени съдове допълнително маркира използването на залива в по-късни исторически периоди.

Проучването на „Стъкленото съкровище“
През 1997 г. в Националния исторически музей постъпва колективна находка от 88 цели и фрагментирани стъклени съда, открити в залив Ченгене скеле. Дълги години мястото на откриването остава неуточнено. Едва през 2020 г., по време на подводни археологически проучвания на Центъра за подводна археология и Регионален исторически музей – Бургас,
археологическият обект е идентифициран в района на риф в югозападната част на залива. При проведените археологически проучвания през 2020 и 2021 г., ръководени от проф. д-р Иван Христов и д-р Найден Прахов, бяха открити над 200 фрагмента, фрагментирани и цели съдове.

Археологическият обект предполага, че навярно става въпрос за корабокрушение, но към момента не са открити останки от подобен инцидент в района на рифа, а и в залива.

Стъкленото съкровище“
„Стъкленото съкровище“ от залив Ченгене скеле включва над 300 фрагмента, фрагментирани и цели стъклени съда. Осемдесет и осем са притежание на Националния исторически музей, а останалите на Регионален исторически музей – Бургас. Комплексът съдове представлява единствена по рода си находка от Черноморието и Балканския полуостров. Съдовете най-вероятно са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция, през втората половина на XVI в. или началото на XVII в. Те са важно свидетелство за търсенето, използването и търговията със стъклени съдове и вносни луксозни изделия през късия Османски период.

автор: д-р Найден Прахов/burgasmuseums.bg
снимки: Тодор Димитров, Ладислав Цветков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular