вторник, януари 31, 2023
НачалоБургасН.Пр. Мачей Шимански ще открие своята фотографска изложба „Цветовете на мъглата“ в...

Н.Пр. Мачей Шимански ще открие своята фотографска изложба „Цветовете на мъглата“ в Бургас

Негово Превъзходителство Мачей Шимански, посланик на Полша в България, лично ще открие своята фотографска изложба „Цветовете на мъглата”. Дипломатът ще се представи в различна от своята служебна роля, а пред бургазлии ще разкаже какво се крие зад това негово амплоа.

Експозицията „Цветовете на мъглата” ще бъде подредена на алеята пред Културен център „Морско казино”. Събитието ще бъде отрито с клавирен концерт на именитата пианистка Илонка Чакърова от 18.00 часа на 13 ноември /сряда/ в зала „Петя Дубарова”. Музикалната програма включва Фредерик Шопен – ноктюрно № 1, ноктюрно № 5, ноктюрно № 8, и Фредерик Шопен – валс № 2, валс № 5, валс № 7.

На пръв поглед може да ви се стори, че разпръснатите във въздуха малки капчици вода или миниатюрните кристалчета лед, които значително ограничават видимостта, не трябва да бъдат предмет на фотографията, за успеха на която видимостта е едно от главните условия. Тази изложба обаче показва, че мъглата може да бъде цветен, живописен воал, който може да обгърне човека, да го очарова и пренесе в един разноцветен, приказен и нереален свят.

Мачей Шимански – професионален дипломат, понастоящем извънреден и пълномощен посланик в Република България. Той е голям любител на природата, а основният предмет на неговите интереси са птиците, които наблюдава повече от 30 години. Автор е на много снимки, публикувани в атласи, книги и списания (в т.ч. National Geographic). Представя своите работи на десетки изложби. Макар че птиците са в центъра на вниманието му, той не пропуска да снима всичко, което му изглежда красиво и интересно: пейзажи, архитектура, диви (и домашни) животни, растителния свят, а когато няма други интересни обекти, снима хора.

* Илонка Чакърова завършва музикална академия през 1988 г. Учи при проф. Люба Енчева, Асен Кантерджиев, а по късно специализира при проф. Атанас Куртев. Лауреат на конкурса „Св. Обретенов”, награждавана е от Община Бургас за участия в културния живот на града. Изнася редица концерти в Бургас, София, Карлово, Ямбол, Сливен. Успоредно с това започва и педагогическа работа, като нейни ученици са носители на награди на национални и международни конкурси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular