четвъртък, октомври 21, 2021
НачалоБургасД-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Трудно ли е да бъдеш мъж днес?

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Трудно ли е да бъдеш мъж днес?

Две са трагедиите на съвременния мъж, че живее неосъзнато и механично. Той не може да бъде автентичен, не познава себе си, по-лесно му е да следва коловозите на масовата култура. Именно това е в основата на неудовлетвореността му.

Всеки мъж знае, че предназначението в живота му не може само и единствено да се сведе до това да бъде съпруг или баща. Ако някой поставя връзката си на първо място, а пренебрегва собствената си личност, то това е проява на слабост.

Приемете, че ако трябва да избирате между перфектните интимни взаимоотношения и търсене на професионална и лична реализация то вие сте поставен на сериозен кръстопът. За всеки мъж е важно да се чувства уверен в живота си, да усеща финансовата си независимост и в същото време да дава добра опора в интимните си взаимоотношения.

Реализацията на мъжа извън семейната клетка, трябва да бъде приоритет. За разлика от майчинската роля, бащината винаги е на второ място. Изявата на мъжа в социален план дава не само финансови облаги, но и носи допълнителен авторитет и самочувствие на мъжа.

Точно за това неудовлетворението на много жени свързани с отсъствието на партньорите им от дома е неоправдано. Много мои клиентки недоволстват, че дори и да е физически в дома си, съпругът им отсъства. Мъжете им изцяло са погълнати мисловно от своите ангажименти дори и през почивните дни защото всяко едно сериозно начинание изисква отдаденост. Мъжът трябва да превърне живота си в една постоянна динамика, в неспиращ процес в който да открива своята същност.

Знаете ли кое прави живота ви осъзнат? Можете ли да идентифицирате източника на вашата енергия, която дава смисъл на дните ви? За разлика от жените домът за мъжете е място, на което те си почиват и се нуждаят от уют.

В последните няколко години жилището за много мъже се превърна и в основно работно място, на което те трябва да имат свободата да творят, да работят за да изхранват своите семейства. Разбира се, че това не ги освобождава от битовите задължения, но те са по-скоро за да се поддържа вътрешния ред и чистотата на дома.

Ежедневните семейни задачи, често могат да погълнат човек до толкова, до колкото той да се почувства неефективен в професионалните си призвания. Ако постоянно се въртите в омагьосания кръг от домашни ангажименти, никога няма да ви достига времето и ще имате усещането, че не правите достатъчно за да се чувствате пълноценно. Защото влизате в рутината на ежедневния живот, която изпива силите ви и ви отдалечава от истински стойностните неща за вас.

Разбира се, че трябва да работите и да се грижите за семейството си, да си миете зъбите. Но това е само механиката на живота и тя никога не може да ви осигури пълнотата от която се нуждаете. За много мъже затварянето в семейната рутина им носи сигурност, но истинското удоволствие идва от усещането им за приключение. Постоянното търсене на нови и нови цели, които да ги дърпат напред в личното им развитие.

Истинският мъж, не е мъжът под чехъл, това не е и пасивният баща, които е делегирал всички права и задължения на съпругата си. В нашето съвремие това е мъжът, който не се задоволява само с насъщния си живот, а търси нови изяви на личността си.

Мъжете израстват в предизвикателствата на живота. Всеки един неуспех ги кара да преследват с още по-голяма страст мечтите си, да покоряват, за да достигнат мечтаната дестинация.

Но всеки сам трябва да избере своя път и да го трасира. Нищо не е по-важно от усещането, че мъжът има свой смисъл в живота и отстоява принципите си. Това до голяма степен е свързано с темата за властта и се отнася по-скоро до специфичното съчетание от присъствие и способност да отстояваш себе си.

Изграждането на ясна и независима позиция означава не да застанеш на ринга срещу жена си където единият ще спечели, а другия ще загуби, а да приемеш най-доброто решение, което ще е в полза и за двамата.

Способността на един мъж да функционира в състояние на несигурност и постоянна промяна е в разбирането, че животът е процес, който изисква системни усилия и целеустременост, самопознание. Да си мъж е да приемаш достойно предизвикателствата на живота и да бъдеш пример и опора, на хората които разчитат на теб.

Д-р Катя Пенева тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: [email protected]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular