четвъртък, октомври 21, 2021
НачалоВодещи новиниТази нощ можете да наблюдавате грандиозното небесно шоу на Драконидите

Тази нощ можете да наблюдавате грандиозното небесно шоу на Драконидите

През нощта, от 8 до 12 октомври, ще можем да наблюдаваме метеорния дъжд на  Дракониди.  Имаме възможност да наблюдаваме фантастично космическо шоу от няколко хиляди падащи космически предмета, съобщава chel.aif.ru.

Районът на небесната сфера, който изглежда като източник на потока за наблюдатели, е съзвездието на Дракона, което се намира точно над Голямата Мечка.

Добавяме, че метеорният дъжд Дракониада действа в началото на октомври, максималният брой метеори се наблюдава между 8-10 октомври. Експертите на Кок казват, че е най-добре да наблюдавате метеорния дъжд в ранните часове, извън града, в райони с ясно и тъмно небе.

 Интензитетът на потока ще бъде около 100 метеорита в час. Драконидите рядко глезят зрителите с висока активност, но изблиците му винаги са внезапни. Например през 2012 г. драконидите ни радваха няколко часа с дъжд от  по 500 метеорита в час.

От гледна точка на науката

Трептящите метеори в атмосферата имат по -голям източник, от който се отделят. В случая с Драконидите, това е комета 21P / Джакобини-Цинер. Стабилната и траектория дава възможност всяка година да се наблюдават звездопади, приблизително в същите дни на октомври.

На кометата Джакобини и отнема 6,6 години, за да извърши прелитане около Слънцето. Веднага щом Земята в своето въртене настигне кометата, опашката на последната обгръща планетата с „прахови частици“. Те влизат в атмосферата с малка (по космическите стандарти) скорост от 20 км / сек. Там, на височина около 100 км от земната повърхност, метеорите изгарят в бели, жълтеникави и червеникави проблясъци.

Силата на метеорния поток Драконид и видимостта на кометата източник зависят от близостта й до Слънцето. През есента на 2018 г. кометата беше толкова ярко осветена, че можеше да се види с обикновен бинокъл. Звездопада също беше грандиозен. Най -мощните потоци от Дракониди са наблюдавани от човечеството през 1998, 1946 и 1933 година.

Наблюдавайте правилно

Съзвездието на Дракона се намира над северното полукълбо на планетата. Неговите жители, ще могат да се насладят напълно на небесното шоу. За да направите това, по здрач на 8 октомври трябва да заемете удобна позиция на открито място, където градските светлини не пречат на наблюдението.

По -близо до 22:00 трябва да намерите съзвездието Дракона в небето. Намира се вляво и над познатата ни голяма мечка. Именно там ще бъде разположен визуалният център, от който метеорите ще излитат.

За щастие светлината на Луната няма да пречи на наблюдателите: спътникът на Земята ще се намира между Новолунието и първата четвърт на растежа. Ако небето е покрито с облаци, ще бъде почти невъзможно да се видят Драконидите. Но не позволявайте на този факт да ви попречи да си направите желание във вълшебна нощ на наблюдение на звезди.

Пожелаваме ви ясно време и добри наблюдения!

Източник: hplanetarium-moscow.ru, kurer-sreda.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular