сряда, октомври 20, 2021
НачалоВодещи новиниД-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Всеки може да има успешна връзка

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Всеки може да има успешна връзка

Какво?

Всеки може да има успешна връзка?

Да правилно сте ме разбрали! За много хора идеята за добри, удовлетворяващи отношения е утопична. Лутайки се между злободневни проблеми и преследване на материални цели животът между „Нея“ и „Него“ остава включен на автопилот. По често сме нещастни, отколкото щастливи по между си. Много хора продължават да поддържат неудачни връзки, без да си дават сметка, че могат да променят живота си и бъдат доволни с човека до себе си.

Тази статия не е за песимисти или за хора, които са преживели тежки психически травми в следствие на което са загубили доверието към хората или им липсва емпатия и емоционална чувствителност. Истината, е че пълноценната връзка не е късмет, а е въпрос на лично решение. Със сигурност всеки може да има щастлива връзка, ако успее да намери своята вътрешна хармония. Не е никак трудно ако човек умее да се адаптира към постоянните промени на живота. Това не е само необходимост, но е източник на възможности, които позволяват на онези, които анализират всяка ситуация добре, да повишават качествено своите преживявания.

Разнообразният, динамичен, социален начин на живот-училище, работа, хоби, приятели изисква гъвкавост и различно поведение. Преди всичко компетентност.

Различията в семейството и тяхното неразбиране и неприемане внасят в семейната среда напрежение и илюзията за „семейна хармония“ се проваля. След, което семейните членове се оказват в клопката на възникналите проблеми и не могат да си дадат сигурността от която се нуждаят. Това от своя страна повишава стреса и семейството се превръща в поле за битки.

Огромен фактор е  желанието – въпреки трудностите през които преминаваме да сме заедно. Вярно, е че проблемите водят при някой двойки до отчуждение, но не бива да се стига до корабокрушение. Това от своя страна си кореспондира с усещането ни за свързаност. До колко чувстваме човека до себе си близък и как бихме могли да си оказваме взаимна подкрепа без да се оплитаме в мрежите на зависимостта.

Колко хора живеят по навик заедно или от страх да не са сами? А колко повече копнеят да наситят живота си с усещане за любов? Много от партньорите с дългогодишни връзки се чувстват погълнати от съвместния си живот. Недоволни и огорчени от всеотдайността си, от грижата си за другите защото не са успели да се самоутвърдят или да постигнат желаната реализация. Превърнали са се в сянка, в невзрачното „то“ на успелия си партньор. Пропуснали са хиляди възможности грижейки се за  общото благо и не са развили потенциала си до край. Мъже и жени, които страдат за пропуснатото време в своя полза. Това влияе на личната самооценка, до колко се чувстваме ценени и признати в семейството си. Много хора живеят с илюзията, че ако не са имали семейни ангажименти, животът им щеше да е по-успешен в социален план. На свой ред идва и умението ни давайки за семейството си да можем и да получаваме от него. Да се чувстваме подкрепени в желанието си да развиваме собствения си потенциал без това е в ущърб на другия партньор.

Идеята за щастливо сътрудничество включва и възможността, чрез придобиването на нови умения да можем и да облагодетелстваме другия човек в семейството. Защото нито едно постижение няма стойност, ако то не е в полза на хората, които обичаме. Много от нас изискват сигурност в близостта си с любимия, но са склонни да превръщат намерението си в окови, в затвор за своята любов. А липсата на въздух би задушила всяка искрица желание. Автономността и независимостта, но и уважението към потребностите и желанията на другия следва да са съобразени с общото  съжителство. Не става дума за балансираност, а за нашето умението да се чувстваме щастливи в общото цяло където всеки има свое пространство, което е облагородил и може да го сподели с другия без да нарушава личните му граници.

И разбира се, че човек може да постигне щастие без да очаква другия да се промени.

Д-р Катя Пенева тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: [email protected]

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular