неделя, ноември 21, 2021
НачалоCOVID-19Министър Кацаров: Няма COVID лекарства!

Министър Кацаров: Няма COVID лекарства!

От 18 лекарства за COVID само 9 са безплатни, а 3 липсват в аптечната мрежа. Това алармира пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов във връзка със ситуацията с безплатните лекарства за COVID в аптеките, пише БЛИЦ.

Според него всичките COVID лекарства са в напълно реимбурсирани групи, но само половината са напълно безплатни, а от тях 3 ги няма в аптечната мрежа  и така на практика остават 6.

„Общо 18 лекарства са специално за диагнозата COVID. От тях някои лекарства трайно липсват. Например антикоагуланти. 9 от тях са с доплащане, защото без това те са само референтни“, каза още проф. Костов. Според него част от лекарствата ги няма на пазара, защото се изнасят.

„Те се предписват еднократно и са до 3 лекарства на рецепта. Само за осигурени хора. Има и терапевтични курсове, които не трябва да се надвишават. Варират от 3 до 10 дни. Ако боледувате 1 месец, за останалото време трябва да си ги купите“, обясни Костов.

По думите му отдавна са отпаднали „зелените“ коридори защото те пречат на останалите хора да купуват лекарства.

Трябваше от 17 септември, пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, да получават безплатни лекарства, припомня БЛИЦ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular