сряда, януари 26, 2022
НачалоБургасСветовноизвестният скулптор Живко Седларски представя най-новата си муза „Пепеляшка” с изискана изложба...

Световноизвестният скулптор Живко Седларски представя най-новата си муза „Пепеляшка” с изискана изложба в Бургас

Авторът пропуска официалното откриване на своя скулптура в долината на река Марна, Париж, за да организира изложбата си в Бургас.

На 23 септември бургаските ценители на изкуството ще могат да се насладят на една изискана изложба, събрала най-новите творби на скулптора Живко Седларски. Българинът, популярен из цял свят, който от 30 години живее и работи във Франция, остава верен на стила си и е подготвил впечатляващи творби от неръждаема стомана. Това е трета изложба за Седларски в морския град от 2014 година. В експозицията са включени малки пластики, както и рисунки, свидетелстващи за подготовката и творческия процес на художника. На въпроса защо „Пепеляшка”, Живко отговори така:

„Изложбата е вдъхновена от едноименна скулптура. Когато видях парчето желязо, то бе много коризирано, помислих си, че тези дупки трябва да се видят, да се представят така.Това е раздърпаната, овехтяла Пепеляшка, още преди феята да дойде, но същевременно с това тя е изящна, красива и забележителна. Пепеляшка е жената, запазила естествената си красота. Посланието е, че трябва да се справяме сами, да не чакаме някой друг да ни помогне”.

Изложбата ще се открие с вернисаж от 17.00 до 19.30 часа в галерия „Неси” и ще може да се разгледа до 12 октомври.

Произведенията на Седларски се превръщат в истинска сензация в паркове, замъци, музеи и галерии. Освен във Франция, негови произведения има в Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света. Популярен е с монументалните си скулптури на женски фигури в “ Рокли“. Автор е на релефа на поета Христо Ботев на фасадата на Българския Културен Институт в Париж.

През 2019 година в Монте Карло произведения на българския автор бяха показани заедно с творби на великите художници на Ренесанса – Рубенс, Тинторето и Тиеполо. Само преди дни, на 18 септември, се е състояло и официалното откриване на 2,2 метровата скулптура „ Дева М”. Произведението е позиционирано в долината на река Марна, Париж, където се намира Дисниленд.

„Бургас е любимият ми град. Когато пристигна в България, винаги идвам тук, защото имам роднини и много приятели.“

Авторът сподели и мнението си за опакованата Триумфална арка, която е преобразена по проекта на Кристо и Жан – Клод.

„Кристо е утвърдено име в света и е учител на много, включително и на мен. Това, че го свързват с България, е огромна чест” – споделя Седларски.

Живко Седларски е роден през 1958 г. в град Елхово. За пръв път се докосва до изкуството в ателието на баща си – полк. Кольо Седларски, ръководител на Студиото на военните художници в България. За разлика от Седларски-старши, който рисува живопис, Живко избира скулптурата. През 1977 г. завършва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 г. – Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия при проф. Павлов в Медицинската академия. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия.

От 1991 г. Живко Седларски живее със семейството си във Франция. Работи в областта на монументалната и малката пластика. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular