неделя, септември 19, 2021
НачалоВодещи новиниД-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Мъж под чехъл

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Мъж под чехъл

Труден е пътят на съвременния мъж в търсене на собствената му мъжественост, лутайки се между традиционно вменената идея за силния мачо и реалния отруден човек, който крачи редом до своята съпруга. Здрав, силен, винаги успяващ, непобедим. Външно наложен образ, който вместо да насърчава, все повече потиска и вменява комплекси на подрастващите младежи.

Не е лесно да си глава на семейството, още повече да осигуряваш прехраната и на другите членове, камо ли да си представиш живота у дома отглеждайки децата в грижа за домакинството, а през това време жена ти да работи и да издържа семейството. Това никак не изглежда достатъчно „мъжко“ в общество със силни патриархални традиции. Понякога обаче обстоятелствата налагат ролите да се разпределят точно така.

Когато става въпрос за задоволяване на финансовите нужди, хората предпочитат да се стремят към общото благо, вместо да се фокусират към традиционно наложените от обществото роли.

За съжаление при много мъже, женени за жени с по-високи доходи, често се наблюдава понижено самочувствие, усещане за непълноценност. Но това може да се превърне в проблем, само когато всеки от партньорите се олицетворява единствено с първичната си, определена от пола идентичност.

Всяко излизане от приетите норми се приема като допълнително натоварване и ощетяване на личността. От една страна са жените, които все повече превъзхождат мъжете в своите ролеви умения, силни и самостоятелни, но вечно мрънкащи и недоволни от своята орисия и на другия полюс са мъжете, който не могат да се съревновават със своите нежни половинки.

Преставаме да гледаме отвъд себе си и се затваряме в точно определени стереотипи, които ни налага общественото мнение. Само ако можем за малко да променим нагласите си ще видим, че преживяването на успех при всички хора е различно. За едни това означава да печелят много пари, за други да работят каквото им харесва, а за трети да имат достатъчно време да отглеждат децата си.

Усещането за реализация не е полово обусловено и ако на една жена й харесва да работи и да издържа семейството си, а мъжа има необходимост да се грижи за децата си, то никой не бива да потиска своите нужди. По скоро всичко, което идва в живота ни е начин да обогатим познанията си и да надградим опита си, да разнообразим ежедневието си.

Има не малко жени, които макар и семейни се чувстват като самотни майки защото съпругът е поредното им дете. Ако се вгледаме в поведението на тези мъже ще решим, че те още не са възмъжали достатъчно. Никак не е лесно да се превъзпита инфантилен мъж, но пък е много по-лесно да се държи в подчинение, като постоянно се навиква. На много мъже им е все по-трудно в подобна ситуация да докажат силата и превъзходство.

Според съвременни учени мъжкият свят заприличва на една детска градина, в която строгите и справедливи детегледачки напътстват и мъмрят момченцата, но все така се грижат за добруването им и им решават проблемите. В този случай страхът от порастване и носене на отговорност си има своите причини. И ако за един нормален човек, трудностите са само нов път към доказване и реализация, то за Питър Пан това е една страшна действителност, от която може да се избави само ако си създаде свои приказен свят на илюзии и приключения. Ако съпругата не възразява и не укорява, то нейният партньор може да остане в ролята на едно добро момче, което да се разнообразява с останалите деца в семейството. Една от причините за формирането на този тип поведение при мъжете е пасивната роля на бащите им и всеобгрижващата майка, която се опитвала да компенсира бащината любов с повече внимание. Така мъжът остава с впечатление, че може само да получава.

Съвременното партньорство изисква безусловно приемане и на свой ред даване. Възнаградени са всички, когато въпреки трудностите получат разбиране и подкрепа. Уважението идва като награда за труда им.

Не е лесно в тежкото ни съвремие да си баща и съпруг, особено когато разчиташ на минимални доходи. Още по-трудно се преглъща хляба на съпругата, която изхранва семейството с лекота. И ако за мъжете въпроса опира до чест и достойнство, то за жените е поредната възможност или по-скоро начин да извикат неволята на помощ.

Нека да не се оплакваме от твърде много непосилен труд или от чувство за малоценност. В едно семейство, всеки от партньорите дава всичко , на което е способен. А винаги има начин ако не да забогатеем, то поне да обогатим семейните си отношения с още умения и да ги наситим с любов.

Д-р Катя Пенева тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: [email protected]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular