неделя, септември 19, 2021
НачалоДенятВашите новиниШанел - селянката, която промени модата

Шанел – селянката, която промени модата

Бедното изоставено селянче става една от най-влиятелните личности на XX век. Момичето, което мнозина намират дори за грозновато, диктува стандартите за женска красота 134 години след раждането си.

“Едновременно благоразумна и дива, женствена и мъжествена, нежна и хаплива, тя е изтъкана от противоположности. А това буди у мъжете, а и у жените непреодолимо влечение”, пише Мари-Доминик Льолиевър в “CHANEL & CO: Коко и нейното обкръжение”.

Противоречивост, връзки и тайни белязват пътя на ненадминатата Шанел. И макар днес милиони жени да копнеят за творенията й, малцина я познават. „Имат ли представа, че преплетените кръгове всъщност са отличителен знак на първите християни? Че се прекланят пред глиф, който в езическите времена е бил свързван с Венера? Че логото на Шанел в действителност представлява изображение на женски полов орган? При християните мандорлата символизира вулвата на Дева Мария“, подчертава Мари-Доминик Льолиевър.

Авторката описва тежкото детство на роденото като Габриел Шанел момиче и как това повлиява на стремежа й да даде на жените не просто модерни дрехи, а независимост.

Майката на Шанел почива на 32 години, бащата оставя синовете в близки ферми, а момичетата – в манастир. Обещава им, че ще се върне, но всъщност никога повече не вижда дъщерите си. Габриел го чака години наред и описва разочарованието си с думите: „Отнеха ми всичко и сега съм мъртва.“

Според нейни биографи това изоставяне е причината за пораждането на вечното й желание да е харесвана, да е забелязвана, да е обичана. И именно то, а не просто амбиция, завист към богатите или желание за пари я води към върховете на кариерата й.

„През целия си живот тя нито веднъж не проявява ревност или завист – недостатъците й са свързани по-скоро с прекомерната й войнственост.“

Въпреки че ежедневието в манастира е свързано с много тежък труд и строги правила, в Обазин Шанел получава много. Монахините й поверяват да обработва вълна за тъкане и я научават да шие – скучни и еднообразни облекла, но изпипани до перфекционизъм.

Още там, в манастира, бъдещата Коко създава уникалната си представа за красивото. Години по-късно тя ще настоява, че не се впечатлява от натруфени рокли и величественият стил за нея е единствено изчистеният – той ще се превърне в нейна запазена марка. „Престоят на Шанел в Обазин не я оставя безразлична. Добросъвестна и чувствителна, тя е дълбоко повлияна от това вълшебно място“, пише Мари-Доминик.

Смята се, че именно от осмоъгълната форма на камбанарията Шанел черпи вдъхновение за уникалната форма на капачката на своя вечен „№5“.

Но в манастира никой дори и не си представя, че малкото плахо момиче ще се превърне в пример за подражание на милиони жени по света. Тогава алтернативите пред Габриел са да стане прислужничка, фермерка или монахиня. Всъщност сестрите виждат потенциал и силен характер у нея и дори се надяват, че я чака бъдеще като игуменка

Габриел обаче има други планове за себе си. Тя мечтае да се справя сама, не да бъде обикновена шивачка цял живот, да отиде да живее в Париж и най-вече да буди възхита в очите на другите.

В епоха, в която за всяка жена се смята за най-важно да се омъжи изгодно, Шанел се чувства не на мястото си. Осъзнава, че това, да си просто съпруга или любовница, не е достатъчно. И повечето момичета от обкръжението й дори не я разбират.

Да не говорим, че тя съвсем не отговаря като визия и държание на стандартите за времето си. Но вместо да се нагласи към стила, който е модерен, създава свой собствен.

“Как да се справи, след като разполага само с дребничко тяло, при това без гърди и задник във време, когато именно те са основните аргументи? – пише Мари-Доминик Льолиевър. – Със стил. Габриел е твърде горда, за да подражава на богатите, и затова сама си изгражда образ, който предизвиква интерес и уважение.”

Младост 

През 1901 г., когато Шанел навършва 18 години, момичето се премества в католически пансион в град Мулен, на около 240 километра североизточно от Аубазин. Младата Габриел започва работа като асистент по продажбите в малък магазин за дрехи. През деня шие, а вечер се представя в кабаре. Там нейният чар и обаяние привличат почитатели, а песните Ko Ko Ri Ko и Qui qu’a vu Co, които тя изпълнява, й дават известния прякор Коко. Въпреки че самата Габриел, която обичала да си измисля фактите от биографията си, настоявала баща й да я нарича така в детството. В Мулен тя се запознава с френски коневъдец и богат наследник Етиен Балсан. През 1907 г. те напускат града и започват да живеят в имението му близо до Париж. Дрехите на дамите от онова време й били чужди, затова тя носила нещата на Етиен: панталони за езда, жилетки и спортни джъмпери. В същото време тя започва да прави шапки, усъвършенствайки сложния дизайн и ги прави модерни.

Когато приятел на Балсан, английският предприемач Артър Капел, идва на посещение в имението, той веднага обърна внимание на стила на Коко: възхищаваше се от нейното различие, увереност и талант. Именно Артър, когото всички наричали Момче, станал голямата любов в живота на Шанел. Той й помага във всичките й начинания и я кара да повярва в себе си.

Артър Капел, 1911 г.

© Heritage Images

Коко Шанел и Артър Капел на плажа, 1917 г.

Коко Шанел и модата

През 1910 г. Габриел отваря първия си бутик за дамски шапки, наречен Chanel Modes, на 21 rue Cambon в Париж. Френските актриси били пленени от нейните продукти, от простотата и елегантността, които не можели да се намерят никъде другаде: шапките на Chanel, вдъхновени от мъжкия стил, създавали изискан образ без купчина панделки и пера. Три години по -късно, през 1913 г., тя отваря втори бутик в курортния град Довил във Франция и започва да продава дрехи там. Изборът на мястото не е случаен – именно там Коко прекарва много време с Артър. Посетителите на салоните обичали не само дизайна, но и образа на Шанел: въплъщение на съвременната жена на ХХ век. И много скоро се появява първата й колекция дрехи за свободното време и спорта, в която били представени артикули от фланелка. Изборът на такъв плат бил неочакван за обществеността – по това време той най -често се използвал за мъжко бельо. Първите модели на Chanel бяха сестрата Габриел Антоанета и леля им Адриан. Те се разхождаха из града, облечени с дрехите на марката и така го рекламираха.

С безусловна репутация, Шанел открива първата си модна къща в Биариц, Франция през 1915 г. И тогава, през 1918 г., и в Париж, на улица Камбон, 31. От този момент Габриел има статут на дизайнер. Шанел революционизира начина: съкращава рокли, разхлабва талията и въвежда къси прически и тен в модата. Това бележи началото на нова ера на модата.

През 1919 г. Момчето умира в автомобилна катастрофа. Смъртта му е тежък удар за Габриел и тя изпада в депресия. За да оцелее в трагедията, тя се фокусира изцяло върху работата: „И аз ще умра, или ще завърша това, което започнахме заедно“.

Благодарение на афера с великия херцог Дмитрий Романов през 1921 г., докато е на почивка в Монте Карло, Шанел се среща с френски парфюмерист от руски произход Ърнест Бо. Обратно в Париж тя го моли да създаде аромат, който мирише „като жена, а не като роза“. Ърнест работи върху парфюма няколко месеца и създава серия от тридесет проби. Сред тях Шанел избира петия аромат – композиция от нотки на жасмин, майска роза, иланг -иланг и сандалово дърво – и той се превръща в емблематичния Chanel No5. В него Bo иновативно използва алдехиди – синтетични съединения, които подобряват миризмата. Днес този парфюм все още се смята за символ на женственост и въплъщение на класиката.

Ърнест Бо, 1920 -те години

© Heritage Images

Бутилка Chanel N ° 5, 1921 г.

През 1919 г. Шанел, заедно с руския театрален деятел Сергей Дягилев, работят по балета на Стравински „Обредът на пролетта“. Между мадмоазел и Дягилев започна истинско приятелство и партньорство. През 1924 г. Габриел създава костюми за балета Blue Express. Премиерата се състои на 20 юни 1924 г. в Театър на Шанз -Елизе в Париж, но широката публика така и не видя костюмите на Шанел – Дягилев забрани фотографията по време на представлението.

Танцьорите от Blue Express в костюми, проектирани от Коко Шанел

© Hulton Deutsch

През 1924 г. Габриел започва афера с най -богатия човек във Великобритания, Хю Гросвенор, вторият херцог на Уестминстър. Той я кани в дворците си, изпраща частен влак за нея, обсипва я с цветя и бижута, дарява и недвижими имоти и пътешествия с яхта. Пътувайки през Шотландия, тя се вдъхновява от якетата от туид и вълнени пуловери на херцога, жилетките на слугите му и шапките на моряците. Така се появяват някои от най -емблематичните модели на модната къща.

Херцог на Уестминстър и Коко Шанел, 1924 г.

От 1931 г. Коко работи на всеки шест месеца в Холивуд върху стила на най -големите звезди по покана на Самюъл Голдуин – и получава милион долара за това. През 1935 г. Шанел е на върха на славата си: пет бутика са отворени в Париж, а нейният Дом има 4000 служители.

Коко Шанел, 1931 г.

Коко Шанел, 1937 г.

С избухването на Втората световна война Габриел Шанел трябва да затвори всичките си бутици. Тя се завръща в света на модата едва на 70 години, като избира дата за първото си шоу с нейния щастлив номер.5 – 5 февруари 1954 г. Публиката поздравява моделите с ледена тишина. Френската преса разбива колекцията, наричайки я жалка, а Шанел – стара. Бившата й слава й се връща след статия в Life (тогава най -четеното в Америка списание), където дизайните на Коко били наречени революционни. Така че през 60 -те години славата на Шанел придобива нови измерения. Дрехите на модната къща се носят от световни знаменитости – от Жаклин Кенеди и Грейс Кели до Елизабет Тейлър и Брижит Бардо. Габриел посвещава цялото си време на работата на живота си: в сграда на 31 Rue Cambon, тя работи и приема клиенти. Тя прекарва последните седем години от живота си в работилницата. Тя спи наблизо в хотел Ritz, който се превръща в неин дом. Габриел Шанел умира на 10 януари 1971 г. Неделята е единственият ден от седмицата, в който мадмоазел не работи.

Коко Шанел, 1959 г.

Нейното вечно желание за независимост я прави уникална и в бъдеще – защото тя не просто създава революция в модата, но и в концепцията на женствеността. Коко е една от първите, които налагат образа на независимата, самоиздържаща се, бореща се жена.

Източник: 168chasa.bg//vogue.ru

1 коментар

  1. über “ADW Launcher EX” hab ich auch schon viel positives gehört … hast du das im Market gekauft?PS: Facebook Connect: “Dein Konto muss verifiziert sein, bevor du diese Aktion tätigen kannst.” -> daher erst einmal de3#2iviert&k8ta0; ?!?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular