неделя, септември 19, 2021
НачалоБургасД-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Скандал, но по български

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Скандал, но по български

Винаги ми е чудно как уж говорим на един език, но нито се чуваме нито се разбираме, като че ли сме от различни планети. Две маймуни да бяха, щяха да се разберат по-добре една с друга, но не сме примати, хора сме и въпреки това има периоди в живота ни когато конфликтите не свършват. Сякаш слушаш внимателно какво изговаря другия от среща, но не успяваш да чуеш смисъла, който той влага в изказаните думи, защото понякога те са толкова нараняващи, че човек не е склонен да допусне, че в негативното, понякога и агресивно, нападателно поведение на другия, може да е облечена неговата истина. Вероятно не тази, която се харесва на вас или тази, която сте готови да признаете.

Колкото и да сме банални ние психолозите в използването на професионални фрази, винаги влизаме в задънена улица, когато срещу нас стоят двама партньори, които просто нямат желание да се разберат един с друг. Защото битката за доказване е по-важна от тази за благото на съвместното ни добруване.

За много жени, ежедневната домакинска работа е приоритет, но в същото време е и безкрайно досадна и натоварваща. Чорапите на пода, пълната мивка с чинии, поредните дрехи в пералнята и сякаш няма край. Най-лесно е да се недоволства и да се крещи постоянно.

Така де, трябва да се въвежда ред и дисциплина по женски, а какво мисли другия за безредието в дома няма значение. Каквото и да каже, все ще е оправдание за мързела и перманентното му безхаберие. Може да го изтълкувате и като липса на уважение и пренебрежение. От къде на къде ще сме съгласни, че всеки е отделна личност и може да влага различни неща в идентични за нас действия?

Да, бе да пак жените им криви и кресливи. А когато той се заяжда в най-неподходящия момент? Никой не е съвършен! Така е, защото точно тази несвършеност ни прави нормални човешки същества. Всеки има своите трудни моменти. Може точно сега да не ви се водят безплодни разговори, да се чувствате и уморен или просто да не ви се говори. Всеки един спор може да се отложи за по-подходящо време.

Както е казал мъдрият ни народ-брой до десет и тогава говори.

За да се облагородят вкусът и ароматът на едно питие, трябва то да може да отлежи в подходяща среда и условия и тогава следва да го консумираме с удоволствие и мярка, за да се насладим на вкуса му. Оставяме вредните метилови пари да отлетят, за да остане здравословния градивен и вкусен любовен нектар.

Не е нужно да унищожим достойнството на любимия само за да постигнем целта си тук и сега. Отложеният спор е добра стратегия за справяне в напрегнатата ситуация. Какъв е смисълът да наливаме бензин в разпален пожар? Единственото, което ще постигнем е да изгорим и двамата. А целта на всеки един спор е да се намери решение и да живеем по-добре заедно. Утрото винаги е по-мъдро от нощта и от предходният ден и ако все още желанието да поспорите с другия не е утихнало-направете го, но без да си вадите кирливите ризи и без да вменявате вина.

В практиката си, съм чувала какви ли не абсурдни упреци. Сякаш ако единия не се признае за виновен и грешен, другият няма да се почувства щастлив. По нашите ширини не сме свикнали да се караме градивно. Обикновено семейния скандал приключва с два шамара. Никога не трябва да допускаме да се стига до физически аргументи. Използването на физическа сила не може да реши нито един спор, може само да го задълбочи отлагайки го във времето, когато ще ескалира с още по-голяма сила и последствията ще са непредвидими.

В онова поотминало време, възрастните съветваха младите никога да не си лягат скарани в леглото. Една много подходяща обстановка, в която можете да изразите както съжаление, така и нежност, която най-вероятно ви е липсвала в изминалите дни.

Ех, с носталгия си спомням и времето, когато хората ценяха и пазеха всичко ценно у дома си. Дори и нещо да се развалеше гледаха да го поправят. Днес има свръх предлагане и огромен избор на алтернатива и точно това не ни прави човеци, а потребители. Все по-често хвърляме неща, само защото са ни омръзнали и ги заменяме със същите, само защото са нови. Точно така трасираме един нов път към безразличие и саморазрушение. Мнението на другия няма значение, всичките му аргументи са безпочвени и съвместното ни битуване става безсмислено.

О забравих, в този сценарий винаги има и дефицит на секс.

-Госпожо, нали точно това се опитвам да ви кажа: „Той вече не ме обича“.

Д-р Катя Пенева тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: [email protected]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular