неделя, септември 19, 2021
НачалоВодещи новиниД-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Опустошаващата роля на отсъстващият баща

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Опустошаващата роля на отсъстващият баща

Родителството е един от най-сериозните ангажименти в човешкия живот, но в тази статия няма да говоря за биологичната ни потребност да заченем дете, а за ежедневното, осъзнато и отговорно справяне с множеството задължения и произтичащите от това предизвикателства. Липсата на смелост в мъжа да отгледа потомството, което е създал, променя не само съдбата на конкретното семейство, но и живота на поколенията след него. След нарастващия брой раздели и разводи в България все по-трудно ни става да си обясним какво всъщност е това семейство. Бихме ли могли да приемем, че дори и да не живеят под един покрив това са хора, която имат една и съща кръв, наши близки, с които сме развили положителни жизненоважни връзки? Звучи твърде оптимистично и малко захаросано защото реалността все по-често е болезнена.

Говорейки за семейство в много хора се отключват спомени за стари рани, разочарования и негодувание. Колкото повече се доближавам до проблемите на хората, толкова повече ми прави впечатление съвременната роля на мъжа и бащата. Толкова много се изписа и се изговори за връзката на майката с детето и колко е важно тя да бъде до него, а татковците останаха някак на страни.

 Жената е домакинята, гледа децата, работи, чисти, готви, а мъжа….той нещо прави някъде. Може и в стаята да е, но като че ли го няма. Абдикирал е от отглеждането на децата, оставил е жена си да се оправя с всичко.

Отсъстващият баща не е само физическата пустота на фигура, която не познаваме, но понякога може да бъде и човек, който дори и да е присъствал физически, не е знаел или не е искал да упражнява бащинската си роля. Отсъствието на бащата не може да се оправдае и компенсира с нищо!

Колкото и всеотдайна да е майката, липсата на контакт с другия родител изцяло преобръща представите на детето за света. Поставя под съмнение ценността му като човешко същество.

В по-зряла възраст децата сами започват да търсят причината за загубата на родителя и неговата любов в самите себе си. Много от тях вярват, че баща им не ги подкрепя, защото те самите не са достатъчно добри, умни, сръчни или привлекателни. И тъй като никога не са получавали необходимата подкрепа и любов от бащите си, те са принудени да си съставят своя собствена стратегия за оцеляване. Стараят се да компенсират това отсъствие, чрез любимо хоби или професионални ангажименти. Често те са неестествено сговорчиви и социални или пък влизат в другата крайност като се затварят в свой собствен изолиран свят, в който не допускат никого.

Никой от нас не е застрахован срещу бедствията в живота, още по-малко невръстните ни деца. Контактът с пренебрежителния родител влияе върху самочувствието им и върху отношенията им с бъдещите партньори. За да компенсират този дефицит на любов и внимание във времето, порасналите деца влагат цялата си енергия за да бъдат съвършени, пренебрегвайки истинското си Аз.

Млади хора, които се стремят повече и повече да се доказват в обществото за да компенсират липсващите загуби в детството. Пълнолетната вече дъщеря може да е постигнала универсална красота, работейки постоянно над себе си, но да няма самочувствието на красиво момиче. Големият син би могъл да бъде обещаващ учен и изследовател, но да му липсва мъжка сила и увереност за да се справя с проблемите в живота.

Всъщност няма човек на тази земя, който да предвиди до каква степен ще бъдат разрушителни негативните отношения с бащата във времето. Убедена съм, че натрупаната болка и обида ще продължава да кънти в душите им докато са живи! „ Никога повече няма да погледна баща ми след това, което направи.“ и „Никога няма да изоставя децата си, така както той изостави мен“, „ Искам родителите на баща ми да се срамуват от него, така както аз се срамувам от постъпките му спрямо мен“.

Не пожелавам на нито един мъж да чуе тези думи, но когато съзнателно е допринесъл за нещастието на собственото си дете, той трябва да бъде игнориран и дистанциран във времето, оставен в онази пустиня, която сам е създал за себе си, благодарение на негативните, безчувствени и безсърдечни отношения със своите потомци!

Д-р Катя Пенева тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: [email protected]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular