неделя, септември 19, 2021
НачалоВодещи новиниОткриха отпечатък на Микеланджело върху скулптура на петстотин години

Откриха отпечатък на Микеланджело върху скулптура на петстотин години

Отпечатъкът, намерен на восъчна статуетка в музея Виктория и Алберт, е на италианския майстор Микеланджело, твърдят експерти. Това съобщават медиите.

„Нов анализ показа, че 500-годишна восъчна скулптура, приписвана на Микеланджело и съхранявана в музея на Виктория и Алберт в Лондон, може да съдържа отпечатък от този известен ренесансов художник“, пишат от медията.

Отпечатъкът стана видим при излагане на по-ниски температури: по време на пандемията фигурата беше преместена от първоначалното си хранилище в по-хладно.

Няколко месеца по-късно, докато проверявали свода, кураторите на музеи забелязали пръстов отпечатък върху него. Според изследователите на изкуството промените в нивата на температура и влажност са повлияли на восъчната фигура и отпечатъкът е станал по-видим. И предвид факта, че авторството върху него се приписва на Микеланджело, има голяма вероятност това да е неговият пръстов отпечатък. 

Известно е, че Микеланджело, малко преди смъртта си на 88-годишна възраст в Рим през 1564 г., е унищожил много от своите восъчни модели и рисунки. Причините за това са неизвестни, но експертите смятат, че може би Микеланджело не е искал хората да знаят колко усилия е вложил в работата си, тъй като е искал да изглежда като гений, чиято работа е била перфектна. Според друга версия Микеланджело може да изгори своите произведения, за да предотврати плагиатството.

За да потвърди предположението на музейния персонал, восъчна статуетка, наречена „Роб“ е изпратена за анализ. Отпечатъкът ще бъде сравнен с друг отпечатък, който със сигурност, принадлежи на Микеланджело, според Planet Today .

Снимка: Marc Rasmus / ImageBROKER.com / globallookpress.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular