понеделник, август 15, 2022
НачалоБургасСдружение "Общество за духовни изяви" отбелязва своята 20 годишнина с голям концерт...

Сдружение „Общество за духовни изяви“ отбелязва своята 20 годишнина с голям концерт на Кирил Дончев и откриване на паметника на Петко Задгорски

Бюст – паметникът на именития художник Петко Задгорски ще бъде открит на 19 юни от 11.00 часа в Морската градина, в близост до паметника на поета Пушкин, създаден от Задгорски през 1952г. и превърнал се в една от културните емблеми на града. Сред гостите ще бъдат неговите внуци, известни художници, поети и интелектуалци.

Община Бургас активно съдейства за реализирането на проекта. Автор на бюст-паметникът на Петко Задгорски е скулпторът Руси Костадинов.

Събитието е включено в празничната програма, с която Сдружение „Общество за духовни изяви“ с председател журналистът и издател Румяна Емануилиду ще отбележи своята 20-годишна активна културна дейност.

Великолепен концерт на известната музикантска фамилия Дончеви също е част от празничната програма по повод знаковата годишнина. Проявата „Музикален Бургас” ще събере на бургаска сцена големия композитор Кирил Дончев и синовете му Антони и Георги Дончеви на 18.00 юни /петък/ от 18.00 часа в залата на кукления театър. Ценителите на стойностното изкуство ще се докоснат до подбрани произведения филмова и театрална музика. Специален гост ще бъде големият български актьор Ицхак Финци. Гостите в залата ще се насладят още на документалния филм „Последният Дон Кихот”, посветен  на 85 години от рождението на композитора Кирил Дончев и 60-годишната му музикална дейност.

*Кирил Дончев е почетен гражданин на Бургас.  Първият преподавател на духови инструменти в НУМСИ „Панчо Владигеров“, първият диригент на Бургаски духов оркестър. Носител на приза „Аскер“ за цялостен принос към театралното изкуство.

Държавем архив – Бургас ще оформи личен фонд на именития компузитор.

На честването ще бъде представен и последният брой от списание „Изгрев“, издавано 20 години от Сдружение „Общество за духовни изяви“ .

Събитията се реализират с подкрепата на Община Бургас по програмата за съфинансиране на културни проекти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular