четвъртък, юни 17, 2021
Начало Водещи новини Днес e Денят на майката

Днес e Денят на майката

Деня на майката се чества в почти всички страни на света, но на различни дати.

Всяка година на втората неделя на май в много страни в Европа, Африка, Северна и Южна Америка, Австралия, Китай и Япония има един от светлите празници – Ден на майката (Ден на майката).

Този празник е на повече от сто години. Въпреки че произходът на честването на Деня на майката, може би трябва да се търси през пролетните празници, които жителите на древна Гърция посвещават на Рея, майката на великия бог Зевс. Започвайки през 1600 г., в Англия започва традицията да се чества неделята на майката. На този ден, който падна в четвъртата неделя на Великия пост, майките бяха почетени. И на този ден не се работи, обезателно се посещават родителите.

Историята на днешния ден на майката е следната. 

През 1907 г. млада американка на име Анна Джарвис от Западна Вирджиния стартира инициатива за почитане на майките в памет на майка си, която умира преждевременно. Ана пише писма до държавни агенции, законодателни органи, видни личности с предложение да се посвети един ден в годината на майките.

Усилията й били увенчани с успех – през 1910 г. Вирджиния първа призна Деня на майката за официален празник. 

През 1912 г. е създадена Международната асоциация за Деня на майката с цел разпространяване на съзнателно честване на този ден. 

Въпреки че по същество това е празник на вечността: от поколение на поколение за всеки от нас майката е най-важният човек.

 От 1914 г. този празник получава официален статут в САЩ.

Разбира се, Денят на майката е един от най-трогателните празници, защото от детството до последните си дни всички ние носим в душата си единствения и уникален образ – образът на нашата майка, която ще разбере всичко, ще прости, винаги ще съжалява и безкористно ще ни обича независимо от всичко.

Щастието и красотата на майчинството са възхвалявани от най-добрите художници и поети през вековете. И не случайно степента на култура и благосъстояние на обществото може да се определи от това колко уважаваме жената, отглеждаща деца в държавата. Щастливите деца растат в сплотено семейство и под грижите на щастлива майка.

И на този ден децата поздравяват любимите си майки с празника им, с благодарност за неуморните им грижи, търпение, любов и преданост. И мъжете благодарят не само на майките си, но и на съпругите си, които им дадоха радостта от бащинството. В много страни, в чест на този празник, е прието да се организират празнични вечери, изложби, концерти … На майките се подаряват цветя, малки сувенири, приятни неща, неочаквани изненади и горещи целувки на този ден. Въпреки че основният подарък е вниманието. И, разбира се, днешният празник няма да бъде пълен без семейна вечеря.

Източник: calend.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular