вторник, юни 15, 2021
Начало Водещи новини Днес честваме Св. Цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ

Днес честваме Св. Цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ

Блажени царю Борисе, като стоиш пред престола на Всевишния, 
моли Христа Бога да дарява на народа ни мъдрост и сила, 
а нас, които ти се молим – спасение на нашите души.

Свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите бил родственик на св. мъченик княз Боян Български. За покръстването преговарял с папа Николай*, но приел Христовата вяра от Изток – Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България.

Борис се кръстил с цялото си семейство, като при кръщението приел името на Византийския император – Михаил. Кръстили се болярите и целият народ в 865 година.

След смъртта на светите Кирил и Методий учениците им намерили прием в България и подпомагали Борис в религиозно-просветната и книжовна дейност. Обикнал монашеския подвиг, цар Борис в 889 година поставил на престола по-големия си син Владимира и се отдалечил в манастир. Но недоволните боляри подтикнали Владимир към преврат, за да възвърне езическата религия. Узнал това, Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкия син Симеон.

Върнал се в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах в 906 година на 2 май. Като покръстител св. цар Борис е наречен „равноапостолен светец“.

† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.

На 2 май имен ден празнуват Борис, Боряна, Борислав, Борил.

предишна статияХороскоп за 2 май
Следваща статияХристос воскресе!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular