четвъртък, юни 17, 2021
Начало Водещи новини Традиции и обичаи за Великден

Традиции и обичаи за Великден

Честито Възкресение Христово! Днес православието отбелязва един от двата най-големи християнски празника.

Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред т.нар. подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

В Християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на кръста.

 През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и така да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник.

Според народната традиция в украсата за празника се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба – един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

 Традицията повелява още на Великден да се състои и първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело. Израз е на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото.

Великден се празнува три дни. Отговява се с великденско яйце. Децата от сутринта тръгват по къщите с червени яйца “да се борят”. Който победи, спечелва счупилото се яйце. Младоженците ходят на гости при кумове, родители, девери. Носят хляб, козунак, боядисани яйца.

И през трите празнични дни се играят хора. Момите и ергените се люлеят на люлки и припяват специални обредни песни. Люлеенето предпазва младите от змейове, самодиви и тежки болести.

Майките извеждат малките си да ги види светът за пръв път на този ден.

Ако се постави червено яйце в стаята при децата, те по-малко боледуват.

На Великден трапезата във всеки дом трябва да е богата. На бедните също трябва да се осигурят за този ден хубава храна и дрехи.

На Великден се излиза с най-новата премяна. За предпазване от уроки, когато се излиза на мегдана сред много хора, трябва да се прекара ръкава пред очите и да се нарече: „Който може да преброи нишките на ръкава ми, той да ме урочаса!” Софра без хляб на Великден не се вдига, защото е на сиромашия.

За да се предпази къщата от зли духове, останалата след боядисването червена боя трябва да се хвърли върху трендафил или върху плета, „на чисто място”, където хора и добитък не вървят.

С черупки от великденски яйца захранват кокошките, да не боледуват и много яйца да носят през годината. Великденските черупки се разхвърлят по нивите и лозята за берекет. Лепят с восък черупки от червени яйца на горния праг на къщата, за да се предпази дома от зли сили. Който се роди на Великден, ще бъде здрав и дълголетен.

Вратата на дома трябва да се затваря, когато се седне на Великденската трапеза, за да не излезе берекетът от къщата.

Никой, който влезе в дома на празника, а и през цялата Светла неделя подир него, не трябва да бъде връщан без червено яйце. Който го направи, ще изпрати далече и късмета на къщата, и берекета на нивите и градините си.

Имен ден празнуват: Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

Честито Възкресение Христово!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular