неделя, май 9, 2021
Начало COVID-19 РЗИ: Възстановяват плановите операции, но не и плановият прием в болниците

РЗИ: Възстановяват плановите операции, но не и плановият прием в болниците

Падна забраната за извършване на планови операции в София. Със заповед от вчера, директорът на Столичната – РЗИ позволява в болниците в София да бъдат оперирани и неспешни пациенти. Някои болници обаче все още се въздържат да започнат плановите операции. Причината е, че заповедта на РЗИ предизвика въпроси сред директорите, защото намират в нея известно противоречие.

Заповедта трябваше да разхлаби ограниченията в болниците. Вместо това предизвика въпрос. Защо операциите са разрешени, а приемът не?

„Пациентите първо се приемат и после се оперират. Така на пръв поглед изглежда като грешка. Няколко директори са с конкретни въпроси, според мен част от болниците не смеят да започнат планов прием, просто защото наистина погледнато формално в заповедта плановият прием все още е ограничен“, каза адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

Отправихме този въпрос към Столичната здравна инспекция, но все още нямаме отговор. В Онкологичната болница също чакат.

„Малко има противоречие, но да речем, че първата част е вярна, че се възобновяват плановите операции“, каза д-р Стефан Константинов, изпълнителен директор на Специализирана болница по онкология, София.

Пациентите в Онкологията никога не са имали ограничение дали да бъдат приети. Въпреки това някои неспешни състояния са били отложени.

„Разбира се, това е някакъв дискомфорт, разбира се в бъдеще трябва да се обмисля дали подобни мерки в днешното здравеопазване са особено ефективни. Мисля, че там трябва една професионална дискусия да се направи“, каза д-р Стефан Константинов, изпълнителен директор на Специализирана болница по онкология, София.

„Не всяка планова операция може без проблеми да се отлага. Забраната за планови операции е част от цената, която обществото плаща при тази пандемия“, каза д-р Иван Колчаков, анестезиолог и член на ръководството на УМБАЛ „Софиямед“.

Във Великобритания вече броят – близо 5 милиона там чакат плановата си операция. Колко българи са отложили влизането си в операционна – още няма данни. Стартът на операциите в София обаче макар и официално даден със заповед, продължава да се отлага. До разясняване на заповедта.

Източник: БНТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular