неделя, май 9, 2021
Начало Денят Любовните секрети на Маркиза дьо Помпадур

Любовните секрети на Маркиза дьо Помпадур

Липса на красота, добро родословие, талант на страстна любовница, тази жена успява да покори и завладее и самия крал.

На 29 декември 1721 г. се ражда всемогъщата фаворитка на Луи XV, която историкът Анри Мартин нарича „първата жена министър-председател“. Съвременниците я смятат за неофициална кралица на Франция и казват, че именно тя управлява страната.

 Маркиза дьо Помпадур се превръща във „вратът“, който ловко завъртял „главата“ на един отегчен, развратен и безполезен владетел. Само че той дори не подозирал за това.

Всичко или нищо

Бъдещата негласна кралица на цялата страна (родена Жана-Антоанета Поасон) е родена в семейството на бивш лакей, издигнал се до ранг на интендант. Много историци обаче я смятат за дъщеря на финансист, бивш посланик в Швеция, Ленорманд де Турнем. Именно той се е грижил за майката на момичето, когато Франсоа Поасон започва да краде, а след това изчезва.

Портрет на Ленорман дьо Турнем (гравюра).  wikimedia
Портрет на Ленорман дьо Турнем (гравюра). wikimedia

Гадателката Мадам Льо Бон предсказа на деветгодишната Жана, че ще успее да спечели сърцето на самия крал. Не само момичето повярвало в това пророчеството, но и цялото и семейство. Турним не пестил пари за образование и обучение по сценични изкуства, пеене, рисуване, ботаника, реторика, танци, дреболии и модерни рокли. На 19-годишна възраст той я омъжил за племенника си Шарл Гийом Ленорман д’Етиол.

Херцогиня дьо Шатору.  wikimedia
Херцогиня дьо Шатору. wikimedia

Жана била щастливо омъжена, и винаги казвала на съпруга си, че никога няма да го напусне. Освен … заради краля. Жана му ражда син, който почива малко след раждането, и дъщеря Александрина-Жана. Тъй като тя бързо се отегчава в семейния кръг, отваря моден салон у дома. Светската публика хуква към него на тълпи. Гостите отбелязват обикновената й външност, но се възхищават от пеенето й, таланта на приятен и учтив събеседник. Жана никога не забравя за пророчеството, дебнейки Луи XV в гората Сенар, където той обичал да ловува. Веднъж той я забелязва и и обръща внимание. Съдбата и помага – официалната любимка на краля, херцогиня дьо Шатору, умира и Жана използва този шанс да управлява Луис и страната до смъртта си, почти двадесет години.

Самият крал говори през нейната уста

Луи XV.  wikimedia
Луи XV. wikimedia

През 1745 г. тя попада на бал маски, където отива облечена като богинята на лова Даяна. Цяла вечер Жана очарова краля с разговора и гласа си, отказвайки да свали маската си. И накрая, вече тръгвайки си, тя изпуска кърпичката си на пода. Луи я взима и я подава в ръцете. От този момент нататък мадам д’Етиол започва да се смята за фаворитка на краля. З Жана интимните удоволствия не са цел номер 1.

На краля отдавна му е писнало от жени. Вече не се интересува от политика и обществени дела, а от лов, изобразително изкуство и още жени. Съпругата му Мария Лещинская, която му ражда 10 деца (седем оцелели), гледа снизходително на любовниците му. Но Жана имаше една цел – да стане първата цигулка и тайно да заеме трона на краля, когото смятали за глупав.

Тези, които се интересуват от история, може би са чували, че фразата „След нас и потоп“ често се приписва на френския крал Луи XV.

Но ако се задълбочите в същността на проблема, можете да намерите информация, че Луи не е автор на тази фраза.

През 1757 г., по време на Седемгодишната война, се провежда битката при Росбах, която, меко казано, е неуспешна за Франция. В това отношение Луи XV бил дълбоко натъжен и разстроен. На което любимата му Помпадур казва: „ Après nous le déluge“ – „“. Вероятно маркизата се опитва да успокои Луи, доколкото е възможно, така че, не дай Боже, да не вземе прибързани решения.

Така се ражда известната фраза „След нас и потоп“.

Фаворитката се развежда със съпруга си (в края на краищата тя го заменя за короната) и печели титла от своя любим, ставайки Маркиза дьо Помпадур. Зад гърба и я наричат гризетка, намеквайки за лошото и родословие, смятайки я за типичнаа куртизанка. Маркизата обаче бързо ги затапва, когато самият Луи XV почва да говори през устата ѝ. В същото време тя му винаги го кара да мисли, че всички нейни решения са „всъщност“ негови идеи.

Ръцете ни не са за скука

Маркизата осъзнавала, че не е страстна любовница. Затова постоянно се опитвала да поддържа огъня на страстта в себе си с помощта на афродизиаци. Помпадур пиела шоколад, червено вино, яла стриди, трюфели, прах от испански мухи и позволявала на Луи да се държи безобразно настрани. Самата тя му подбира жени за удоволствия в леглото: глупави, слаби, които никога не биха могли да и пресекат пътя. И кралят, използвайки телата на мимолетни любовници, винаги се връщал при любимата си жена, знаейки, че тя е най-добрата и знае как да разсее скуката му.

Маркизата поддържала Луи в добра форма: тя го заинтригувала с епистоларния жанр, водела умни разговори с него, канила известни артисти в двора, пеела, рецитирала поезия, обличала се по специален начин всеки ден, така че всеки път да пленява сърцето на краля. И в същото време водила важни преговори и умело управлявала страната зад гърба на своя всемогъщ човек.

Маркиза Помпадур.  wikipedia
Маркиза Помпадур. wikipedia

Сълзи по маркизата

Друга една от тайните й, за която се говори, е миризмата. Помпадур инстинктивно смесва няколко капки пот от Луис с флорални масла. Вече е доказано, че нашата собствена миризма е най-приятна за нас. С това също привлича краля към себе си и не го отпуска. Маркизата не забравя, че пътя към сърцето на мъжа минава през стомаха. Тя измисля рецепта за малки пържени месни банички.

Не е красавица, но е умна. Не е гореща любовница, а фин съблазнител. Брилянтната игра и ежедневната работа й помат да задържи краля до себе си. Помпадур почива на 42 години от белодробна туберкулоза. Луи XV от балкона наблюдава погребалното шествие, по време на което завалява дъжд. Кралят отбеляза неподходящото време за последната разходка на маркизата, скривайки болката и истинска горчивина от голямата загуба.

wikipedia
wikipedia

Източник: zen.yandex.ru/eg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular