неделя, май 9, 2021
Начало Водещи новини НАСА: Марсоходът "Постоянство" засне "Прашен дявол" на Червената планета

НАСА: Марсоходът „Постоянство“ засне „Прашен дявол“ на Червената планета

Американската национална администрация по аеронавтика и космос (НАСА) съобщи, че марсоходът Perseverance е заснел прашен вихър на Червената планета.

Така нареченият прашен дявол (Dust Devil) се появи в полезрението на една от камерите на борда на марсохода. Вижда се как вихърът се движи близо до марсианската повърхност в района на кратера Езеро.

Dust Devil мина покрай марсохода, както се вижда в публикуваното видео (вижте по-долу). За съжаление НАСА не посочи размера на вихъра и скоростта на неговото движение.

Трябва да се отбележи, че праховият дявол на Марс е заснет за първи път през 70-те години на миналия век по време на програмата на Викинг, реализирана от НАСА. Размерът на такива вихри може да бъде достатъчно голям, за да навреди на автоматизираните станции. Но този път всичко се получи и Постоянството не страда по никакъв начин.

Добавяме, че Постоянство направи успешно кацане на Червената планета на 18 февруари тази година. Това технически сложно превозно средство носи седем научни инструмента за изследване на повърхността на Марс в района на кратера Jezero. Освен това роувърът получи няколко камери и два микрофона за запис на звук. 

Източници: extremetech.com, space.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular