понеделник, май 10, 2021
Начало Бургас Krasovska Art School Ви кани на изложбата „Съвременни български художници през погледа...

Krasovska Art School Ви кани на изложбата „Съвременни български художници през погледа на деца”

Изложбата „Съвременни български художници през погледа на деца” гостува в Културен дом НХК. Талантливите млади художници  са претворили през своето светоусещане и почерк емблематични платна на 8 известни български автори.

Проектът се реализира с участието и подкрепата на Националния фонд „Култура“ и Община Бургас. 

Във фоайето на втория етаж на Дома на НХК могат да бъдат видени и три от инсталациите, създадени от участниците във Фестивала на младите в изкуството. Първото му издание се проведе миналата есен. Цветните пъзели събират на едно място творби, преподаватели и студенти от Националната художествена академия, ученици от профилираните паралелки по изкуства в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Художници от различни поколения рисуваха рамо до рамо в продължение на два фестивални дни, а след това картините им бяха включени в общи инсталации.

Пак в НХК е изложена и експозицията „Smiling street portraits“ на фотографа Павлина Иванова. 
Сред изложбите в града, които също могат да бъдат разгледани са и три фотографски експозиции, подредени в залите на Експозиционен център „Флора“: Вижте какви са те:

Изложба „70 години от рождението на Емил Чакъров“

Изложбата е посветена на световноизвестния диригент Емил Чакъров, творчеството и личността на именития музикант. Тя включва снимки и материали, свързани с неговия кратък, но динамичен творчески път. Емил Чакъров е роден е през 1948 г. в Бургас. Завършва Музикалното училище в София като цигулар в класа на Петър Арнаудов. Когато е на 15, той започва да изучава дирижиране в Софийската консерватория и осем години по-късно е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране „Херберт фон Караян“ в Берлин. Впоследствие става негов асистент в оперните продукции в Залцбург и Берлин. Емил Чакъров е дирижирал Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анжелис, Оркестър Tonhalle, Цюрих и Чешкия филхармоничен оркестър. Дирижира редовно в продължение на много години Ленинградската филхармония в самия Ленинград, осъществявайки с нейните музиканти многобройни записи и турнета в Германия, Австрия и Италия

Фотографска изложба „Копнеж по Италия“

Изложба „Копнеж по Италия“ е съвместен проект на Италианският културен институт в София и Агенция „Булфото“. „Началото си тази изложба води от първите дни на социалното дистанциране в България. По времето, когато Италия понасяше първите удари на епидемията, забелязах как започва да се променя отношението към италианците по софийските улици. Много минувачи ги гледаха с подозрение и враждебност. Тогава реших да опитам да припомня доброто чувство, което винаги сме имали помежду си от времето, когато всяка снимка от Италия, публикувана в социалните мрежи, носеше харесвания, усмивки и сърчица. Започнах да публикувам във фейсбук една по една снимки от своите пътешествия из Италия, заедно с кратък текст за някакъв любопитен и интересен факт от кадъра. Публикациите веднага набраха популярност сред приятелите и вярвам, че успях да запаля онова усещане, което ни кара да копнеем отново да отидем там“ – казва Евгени Димитров, управител на „Булфото“, който е автор на фотографиите и на текста към тях. Сред фотосите на изложбата може да разпознаете типични за Италия места, като Мавзолеят, град Помпей и типичните улички на романтиката.

Изложба на фотографии и макети на Пясъчния фестивал

Във фотографската изложба може да се проследи целият път, който измина Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас от създаването си досега. От какво представлява теренът преди подготовката на Фестивала, до момента, в който и последният детайл е изчистен, за да изгрее в целия си блясък. Трудно е да си представим, че едно десетилетие може да бъде запечатано само в няколко кадъра. Доказателството е именно тази изложба, която е посветена на 10-то юбилейно издание на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас. Неповторимите кадри, изразяващи замислените и концентрирани погледи на скулпторите, техните мимики, жестове и енергия, са уловени и запечатани от фотографа Венелин Тодоров. В допълнение към изложбата може да разгледате и 5 уникални макета на Пясъчния фестивал. Макетите на всички фигури от изданието на Фестивала на пясъчните фигури от 2015 до 2019г. са изработени от 3D дизайнери, като произведенията пресъздават с абсолютна точност формите и пропорциите на пясъчните творби.

Изложбите в Експозиционен център „Флора“ са отворени всеки ден, от 09:00 до 17:00ч., при вход свободен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular