четвъртък, април 8, 2021
Начало Водещи новини Честит Ден на здравния работник!

Честит Ден на здравния работник!

Днес светът отбелязва Световния ден на здравето. Датата е избрана през 1948 г. с основаването на Световната здравна организация. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6.02.1964 г..

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.

Темата за здравето засяга съзнанието на човечеството в продължение на много векове. Всяко десетилетие продължителността на човешкия живот се увеличава, благодарение на постоянното развитие, усъвършенстване на медицината и редовните открития в тази област. Преди няколко десетилетия хората умираха от болести, които сега се лекуват успешно и не предизвикват панически страх и объркване. В областта на медицината обаче има много пропуски и нерешени проблеми, които изискват ежедневна работа.

Разглеждайки този проблем от глобална гледна точка, постоянно влошаващата се ситуация с околната среда, нестабилната икономика, липсата на достъпни лекарства в някои страни не допринася за висококачествен и здравословен живот. За да се справи с тези проблеми, е създадена Световната здравна организация, чиито отговорности включват разработване на научни програми и изследвания, определяне на стандарти и наблюдение на тяхното универсално придържане, оценка на здравословното състояние и предприемане на мерки за подобряването му.

СЗО работи с много държави и правителства за прилагане на национални стратегии и за изпълнение на колективните ангажименти. Те съветват министерствата на здравеопазването на различни държави, насърчават разширяването на възможностите за превенция, лечение и грижи във всички области на здравеопазването.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Препоръки на СЗО
Основният и най-важен компонент на здравето, СЗО вижда в необходимостта от постоянна физическа активност. Освен това не бива да го бъркате с физически упражнения, което е само една от точките в тази посока.

Под физическа активност се разбира всяко движение на тялото, което изисква свиване на мускулите и разход на енергия.

По отношение на храненето препоръките на СЗО са следните:

  • Поддържайте правилния енергиен метаболизъм и здравословно тегло.
  • Преминете от наситени към ненаситени мазнини (риба, ленени семена, ядки, сусам и ленено масло и др.).
  • Елиминирайте транс-мастните киселини от диетата.
  • Увеличете приема на плодове и зеленчуци, бобови растения, ядки и пълнозърнести храни.
  • Ограничете приема на захар и сол. И също така осигуряват йодиране на солта.
По този начин спазването на препоръките на СЗО, редовният медицински преглед, физическата активност и достатъчният сън ще ви позволят да живеете дълго и здравословно.
Честит празник!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular