четвъртък, април 8, 2021
Начало Водещи новини Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Неудовлетвореността може да се превърне във враг

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Неудовлетвореността може да се превърне във враг

Неудовлетвореността може да се превърне във враг, защото постоянната динамика и стрес водят до изтощение

Напоследък ми се случва да се срещам с голям брой нещастни хора. Всеки един от нас е усещал несправедливост. Сякаш твърде много проблеми са се вкопчили във вас и обсебват вниманието ви. Разбира се, когато нещата не се случват така както ни се иска, сме готови да се разочароваме. Спираловидно попадаме във вселена от мрак.

Хората не се раждаме щастливи или нещастни, а се научаваме как да бъдем такива. В основата на това стоят нашите емоции и начина по-който възприемаме всяко едно събитие. Никой не намира щастието случайно зад някой ъгъл. Това не е лотария! Цената е твърде голяма и всеки трябва да я заплати сам за себе си. Да, няма евтино щастие. То винаги е изстрадано и всеки от нас се учи във времето да бъде щастлив по свой собствен начин.

Много хора разчитат на обществото да ги направи щастливи или пък залагат на любовта си с друг човек. Безспорно нашето обкръжение влияе на нашите преживявания, но щастието не може да се разглежда като нещо, което е извън нас, нещо което може да ни се падне от колелото на късмета.

Докато се отнасяме така към собствените си преживявания означава да влезем в ролята на жертва и да изпаднем в безотговорен фатализъм. Това също означава и да изгубим надежда в ежедневната борба да усъвършенстваме себе си и околния свят.

Истината е, че притежаваме контрол над нещата и можем да хванем юздите на живота си за да бъдем щастливи. Вярно е, че човек не може да бъде максимално благополучен. Винаги има неща, които ще ни карат да се чувстваме нещастни защото целият ни човешки живот е осеян с мигове на болка и страдание. Това са тези преживявания, които ни изгарят от вътре и оставят в душите ни белези, които ни каляват.

Всеки един живот е изтъкан от несполуки. Да надникнем зад перваза на чуждото щастие, означава и да видим всички онези нелицеприятни моменти на битки и оцеляване в усилието да продължиш напред.

За съжаление има не малко хора, за които няма нещо конкретно, което да ги прави тъжни, но и не намират причини за да бъдат щастливи защото рутината се е загнездила в живота им. Модерните технологии, препълнените графици, връзките от разстояние. Всичко това може да превърне и най-красивия пролетен ден в сиво ежедневие. Когато всичко ти е удобно и достъпно и няма нещо, което да те развълнува губиш енергия и желание. И така си оставаш безсмислено нещастен просто защото не можеш да цениш обикновените моменти на спокойствие.

Но в рутината откриваме и онази сигурност, която ни кара да се чувстваме понякога безполезни или казано иначе, когато всичко си върви по-старому и живота си тече не намираме нищо интересно, което да ни провокира. Живота ни започва рано сутрин и продължава в офиса за да свърши на вечеря зад телевизора. Срещаш се с едни и същи хора и си говорите едни и същи неща и накрая си лягаш отново в същото легло.

Но животът е хубав именно когато има възходи и падения, когато има какво да преодолееш дори и да знаеш, че ще се провалиш. Ние всички имаме нужда от тази надежда изтъкана с неизвестност, от моментите, които да ни теглят напред. Винаги когато живеем в страх и недоволство живота ни изглежда като препятствие, което на всяка цена трябва да бъде преодоляно. Изпитваме нетърпение, фрустрация, стрес, който трябва да бъде прекратен на всяка цена. Когато живота се превърне в „проблем“ се оказва, че човек живее в свят на проблеми, които не може да разреши и в следствие на това не може да бъде щастлив. Разбира се логично е когато един проблем бъде решен да дойде друг и така до веки веков човек има усещане за нещастие.

Неудовлетвореността може да се превърне във враг, защото постоянната динамика и стрес водят до изтощение. Вашите грижи стават и ваши врагове. Живота ви се върти във въртележка, която мразите и в същото време не можете да излезете от нея. Добро решение на проблема е да се опитате да погледнете на живота си, като свой приятел и да промените отношението си към настоящия момент. Защото единственото, което притежаваме на този свят е нашето сега. От него зависи щастието ни и то определя отношенията ни с Живота!

Д-р Катя Пенева тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: [email protected]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular