събота, май 8, 2021
Начало Водещи новини Тайните на великата Сикстинска мадона от Рафаел

Тайните на великата Сикстинска мадона от Рафаел

За много хора, чието детство е преминало по времето на социализма, вярата започва да възниква именно от картините на художниците от Ренесанса, тъй като репродукциите за стени са много популярни в много домове. Всъщност те заместваха иконите. Децата започваха да мислят, възникваха въпроси, те разбраха, че нашият свят не е единствен, че има Създател, че изобразените фигури не са просто плод на въображението на автора.

Сикстинска Мадона на Рафаел е добре позната на мнозина от детството. Това е една от най-разпознаваемите картини на художниците от Ренесанса в света заедно с Джокондата на Леонардо да Винчи .

Деликатна, въздушна, възвишена, одухотворена, тя привлича погледите.

Сикстинската мадона на Рафаел
Сикстинската мадона на Рафаел

История на създаване на картината

Това е може би една от малкото картини от този мащаб, за историята на създаването на които се знае много малко, толкова много добре известни факти всъщност не са факти, само в версии и предположения. Само авторството на картината не подлежи на съмнение.

Картината е нарисувана от Рафаел през 1513-1514 г., вероятно по поръчка на папа Юлий II. Има версия за рисуването на картината година по-рано – през 1512-1513.

Огромното платно – 265 см × 196 см – е рисувано върху платно, което не е било съвсем обичайно за онова време, обикновено картините са рисувани върху дъски, а големи върху композитни дъски.

Според една от версиите, Юлий II го е поръчал за олтара на църквата на манастира „Свети Сикст“ в Пиаченца, където са се съхранявали мощите на Свети Сикст и Света Варвара. Според друга версия, папа Юлий II поръчал картина за гробницата си, предвиждайки скорошната си смърт. Според трета картината е нарисувана в чест на победата над французите, нахлули в Ломбардия по време на италианските войни.

Папа Сикст II, в чиято чест картината е получила името си – „Сикстинска Мадона“, е бил мъченик през 3 век след Христа. и е канонизиран. Свети Сикст е бил роднина на Юлий II и покровител на папския клан Ровере, което означава „жълъд“, към който е принадлежал Юлий II.

Картината е създадена в годината на смъртта на Юлий II – 1513 година.

Интересното е, че картината, поставена на олтара на църквата в манастира „Свети Сикст“ в Пиаченца, остава малко известна в продължение на около два века, докато двугодишните преговори на саксонския курфюрст Август III с Бенедикт XIV приключват с разрешение да я продадат в Дрезден за 70 кг. злато.

От 1754 г. Сикстинската мадона на Рафаел се помещава в галерията на старите майстори в Дрезден.

Копие от нея, направено от италианския художник Ногари, остава в църквата Свети Сикст.

Галерия на стари майстори.  Дрезден.  Сикстинската мадона на Рафаел.
Галерия на старите майстори. Дрезден. Сикстинската мадона на Рафаел.

Сюжетът на картината

Картината изобразява Богородица с детето Христос на ръце. Тя слиза от небето, където е заобиколена от Свети Сикст II и света Варвара. Погледът на Мадона е тъжен, но смирен, семпла рокля, боси крака … Богородица сякаш се носи във въздуха. Младенецът Христос не е по детски сериозен и съсредоточен.

Мадона и дете.  Детайл от Сикстинската мадона на Рафаел.
Мадоната с младенеца. Детайл от Сикстинската мадона на Рафаел.

На предния план на картината виждаме два замислени ангелчета, облегнати на нещо дървено. Отстрани се отваря зелена завеса. Ярката цветова схема на картината с преобладаващо зелено, синьо и червено на бял и син фон прави всички герои ярки и изразителни.

Ангели.  Детайл от Сикстинската мадона на Рафаел.
Ангели. Детайл от Сикстинската мадона на Рафаел.

Свети Сикст поглежда към Небесната царица и с ръка сочи към зрителя на картината, безшумно призовавайки Мадоната да се моли за човешкия род. Папската диадема е изобразена в краката на светеца, подчертавайки високото му достойнство. Света Варвара е навела глава благоговейно и покорно.

Мистерията на великото платно

Сикстинската мадона на Рафаел не е просто фантазия на Учителя. Тук всеки детайл има специално значение, някои от тях са изследвани едва наскоро.

  • Композицията на картината е гениално геометрично замислена от майстора. Зрителят сякаш е вписан в картината. Мадона се спуска директно, за да се срещне с зрителя и ни гледа право в очите или дори в самото сърце. Зрителят е включен в картината, той е един от нейните герои. Това е явяването на Богородица на хората. Картината е хипнотизираща.
  • Композицията на картината е проста само на пръв поглед. Всички герои от картината са заобиколени от облаци и лека небесна мъгла, върху която при по-внимателно вглеждане се появяват стотици лица на небесни обитатели: вероятно това е или множество ангели, или душите на мъртвите, или обратно, все още неродени хора.
Детайл от Сикстинската мадона на Рафаел.
Детайл от Сикстинската мадона на Рафаел.
  • Тъй като времето на рисуване на картината съвпада със смъртта на Понтиф Юлий II, който най-вероятно я е поръчал, се смята, че Рафаел е включил в платното мотиви, свързани със смъртта му. В долната част на картината е ръбът на надгробния камък, върху който се облягат ангелите. И в образа на Сикст е лесно да открием чертите на покойния Юлий II. 
  • При по-внимателен оглед можете да видите бродирани жълъди и дъбови листа върху мантията на Свети Сикст. Такъв орнамент свидетелства за папското семейство „Ровере“ (така звучи „жълъд“ на италиански). Изборът на Света Варвара за един от главните герои в картината се дължи на факта, че според християнската традиция тя е тази, която посреща душите на мъртвите в смъртният им час.
  • Най-известният факт за картината е, че Сикст II е изобразен от художника в картината с шест пръста на дясната ръка (Сикст означава „шести“ на латински). Всъщност изглежда само така: шестият пръст е част от вътрешната страна на дланта на светеца. Смята се, че художникът умишлено си е поиграл с това в картината.
"Шести" пръст на Свети Сикст.  Подробности за Сикстинската мадона на Рафаел.
„Шести“ пръст на Свети Сикст. Подробности за Сикстинската мадона на Рафаел.

Съвсем наскоро беше доказано, че Рафаел е зашифровал първата буква от името си в образа на Мадоната. По това време много художници правели това и Рафаел не е бил изключение.

Шифрованата първа буква (R) на Рафаел
Шифрованата първа буква (R) на Рафаел

Един мъдър, духовен човек веднъж каза, че иконите трябва да бъдат рисувани по такъв начин, че атеистът, дошъл в църквата, да повярва в Бог. 

Картината на Сикстинската мадона на Рафаел е подобна на икона. Близка, величествена, благословена. В продължение на няколко века това кара много хора да се спират и да мислят за своята душа и за вечността, а това прави света ни малко по-добър …

Източник: zen.yandex.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular