вторник, август 16, 2022
НачалоВодещи новиниЧестита първа пролет!

Честита първа пролет!

Продължителността на деня е равна на нощта

Както са казали старите хора, освен с настроението, пролетта идва и с грижите. Това е било времето за впускане на сериозна работа след дългия зимен застой. Не случайно бизнесът на повечето е набирал пълна скорост именно през пролетта, както и пътуванията.

В този първи ден на календарната пролет българинът не минавал без пророкувания, наблюдения и предсказания. Той установил, че – колкото по-късно прогърми през пролетта, толкова по-голямо плодородие ще има през годината; където прогърми за пръв път през пролетта, там град ще бие през лятото; ако пролетта е мъглива, посевите не ще бъдат добри; ако е суха, ще бъде гладна годината; ако е дъждовна – годината ще е плодородна; ако утрините през пролетта са студени, ще има добър урожай по житата.

Другото нещо, което и до ден днешен се е запазило, е виждането на щъркел. Който го види на Първа пролет да лети трябва да се радва, защото ще бъде здрав и весел през годината. Обратното, който види щъркел да лежи или ходи, значи здравето ще му се размине.

Не случайно това е бил любимият сезон на нашите баби и дядовци. Те чакали с нетърпение пролетта, за да се застояват до късно по чешми и кладенци, въпреки че времето е непостоянно и може да се простудят. Все пак пролетта дойде, а с нея и новите надежди!

Първа пролет е денят, в който настъпва пролетното равноденствие.

Слънцето при видимо движение пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава и през северната.

Според Григорианския календар, въведен на 4 октомври 1582 г., една календарна година има 365 дни. Затова се налага на всеки 4 години да се добавя един ден за компенсация – ‘тайнствения’ 29 февруари.

На всеки 4 века се пропускат 3 високосни години (на кръгъл век, който не се дели на 4 – напр. 1700 г., 1800 г. и 1900 г., а 2000 г. е високосна).

Средната продължителност на григорианската година осреднена за 4 века е 365,2425 дни, в рамките на един век е 365,25 дни, а реалната астрономическа тропична година се равнява на 365,242374 дни.

Т.е. всяко равноденствие избързва спрямо григорианския календар всяка календарна година. Освен това часът на равноденствието зависи силно от това дали съответната годината е високосна или не.

С букетче от кокичета посрещаме пролетта

Снежно белите кокичета изглеждат нежни и крехки, но са невероятно издържливи на ниски температури.

Винаги когато видим първото кокиче ни обзема чувство на нежност, усещане за пробуждане на нов живот.

То дава първите сигнали за приближаващата се пролет. Нежно, бяло и красиво, кокичето винаги е първото цвете, което се появява след студената зима от доскоро замръзналата земя.

Показвайки се често още от не съвсем разтопилата се снежна покривка, то изглежда толкова крехко и нежно, но всъщност устоява на всички капризи на баба Марта и последните студени ветрове.

Малкото чудо на природата със снежно бели цветове, цъфти в първите топли дни на февруари или март и успява да издържи на доста ниски температури и да остане красиво.

Всички обичаме да наберем от първите кокичета. Смята се, че да откъснеш и подариш кокиче е жест на голямо уважение, който съдържа в себе си послание за много здраве и свежест през цялата година.

Има много легенди за това нежно цвете, но всички те са свързани с чистота, непоророчност и оптимизъм.

Имен ден празнуват носещи имената: Пролет, Пролетина и Росен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular