четвъртък, април 8, 2021
Начало Водещи новини Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Не бързайте да прощавате, не се насилвайте според...

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Не бързайте да прощавате, не се насилвайте според традицията

Не бързайте да прощавате, не се насилвайте според традицията

Гняв, раздразнение, негодувание. Живот, който постоянно те притиска и хора които се отнасят зле по между си, обиждат се, гневят се, отмъщават си. Най-лесното е да насочиш негативната си енергия към враговете си и да ги сразиш или възнаграждавайки злото със зло да държиш винаги лошия на дистанция. Не им е било лесно на хората в миналото, които ежедневно са живеели под един покрив и са споделяли и дните и нощите си в едно малко пространство. Живота им е бил въпрос на оцеляване и обидите и грубостите са придружавали ежедневно трудният им бит. Сякаш е било неизбежно да останеш благороден и всеоопрощаващ в моменти, в които е трябвало да се погрижиш за собственото си оцеляване и живот. Не е лесно и днес, когато все повече се опитваме да свържем двата края, вместо да отпуснем душите си в този кратък живот. В деня за прошка ни съветват да простим:

„ Прости!“ и „ Простeно!“ е добронамереният отговор. И така сякаш извършваме насилие над себе си. Не е лесно да си добър към хората, които целенасочено са недобронамерени към теб. Веднъж преживели насилието от друг човек, ние самите сякаш насилваме себе си да простим. Така вместо лечебен, прошката има разрушителен ефект, особено когато всичко в теб стене от обида и крещи от гняв! И вместо да смекчим болката в раната си ние се оказваме в ролята на най-жестокия си насилник сипвайки поредната доза сол. Издигаме се духовно над естествените си емоции и милостиво над врага си за да го умилостивим подавайки му ръка изкачвайки се на по-високо стъпало. Ние сме поставени автоматично в по-добрата позиция, по-добродетелни и по-възвишени сме! Той е лошият, но едва ли това е от полза и помага за неговото разкаяние. А дали той мисли, че е постъпил зле с нас и има нужда да му прощаваме? Не е въпрос на отмъщение или агресия, но когато веднъж са постъпили зле с теб ти си в позицията на ощетен, на жертва и след това отново трябва да се смириш и да поискаш прошка. Опрощаването, извинението и съжалението наистина имат оздравителен ефект, но това е дълъг, труден и бавен процес. И в това действие има две страни. На насилника и жертвата, на ощетилия и ощетения. Когато някой моли да му бъде простено, той трябва да е признал  и да се е разкаял за извършеното първо пред себе си, да съжалява искрено! Когато той признава действията си и осъзнава, че е причинил болка той носи отговорност за това. Идеята е човек да има лично осъзнаване за да не повтаря повече злината си.

По никакъв начин не е необходимо да бъдем милостиви към насилниците си! Необходимо е първо да се погрижим за себе си и за чувствата, които бушуват в сърцето ни. Има смисъл в това, което преживяваме, има смисъл от трудните емоции на гняв, болка и обида, които трябва да изпитаме с пълна сила. Ако не изпитвахме негативни чувства щяхме да реагираме напълно равнодушно на неприятните случки, защото те не биха имали негативен ефект в нашия живот. Точно те ни показват, че нещо лошо се е случило с нас и че имаме нужда от време и подкрепа, за да ги преживеем. За това не бързайте да прощавате, не се насилвайте според традицията. Някой постъпки са непростими! Едва когато преживеете и преосмислите болката си, можете да го направите, но само ако ви душата ви го иска.

Д-р Катя Пенева тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: [email protected]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular