вторник, август 16, 2022
НачалоБургасВисш действащ военен е сред задържаните за шпионаж

Висш действащ военен е сред задържаните за шпионаж

Действащи военни и разузнавачи са задържани за извършване на шпионска дейност в полза на Русия. 

Задържан е и бивш разузнавач, който в момента ръководи секретното деловодство на Народното събрание, съобщиха от прокуратурата. 

Подробности  бяха съобщени на брифинг в присъствието на главния прокурор Иван Гешев.

Бяха излъчени аудио и видеозаписи, направени със специални разузнавателни средства.

Заподозрените са шестима души, за петима от които прокуратурата ще иска постоянен адрес. Те са обвинени по глава 1 от Наказателния кодекс за престъпления против Републиката и шпионаж в полза на чужда държава.

Начело на групата е стоял висш действащ военен, представен на брифинга като Резидента. Съпругата му е с българско и руско гражданство и от показани на пресконференцията кадри и видеа става ясно, че често е посещавала сградата на руското посолство.

По думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева именно съпругата е била посредникът между мъжа си и хората в посолството.

Той трябвало да създаде нелегална агентурна мрежа от хора с достъп до секретна информация, в интересите им са били главно тайни от военен и високотехнологичен характер. На показаните видеа и аудиозаписи се вижда как се възлагат задачи, как се заснема секретна информация и как се осъществява плащането.

Според Милева и военния прокурор Елин Алексов шестимата са създали сериозна заплаха за националната сигурност на България, за НАТО и ЕС, информира БНР.

Обвинител №1 призова този случай да се ползва за обединение, а не за разединение:

„Надявам се този път да се обединим на основата на това, че обичаме родината – дума, която според мен сме започнали да забравяме. На това, че сме българофили, а не българофоби. Че защитаваме националния си интерес, а не го предаваме и продаваме за жълти стотинки, а и на базата на това, че не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България“.

Разследването ще се води от Военната прокуратура, петимата, за които ще се иска постоянен арест, ще бъдат изправени пред военен съд. 

По-рано стана ясно, че двама души от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава.

В съобщението на Министерството не се посочва от коя дирекция са.

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular