петък, април 9, 2021
Начало Денят Плащеницата от Торино наистина е пропита с кръвта на Исус Христос

Плащеницата от Торино наистина е пропита с кръвта на Исус Христос

Експерти твърдят, че плащеницата от Торино е окървавена с кръвта на измъчвана жертва. Това на свой ред подкрепя теорията, че е била използвана при погребването на Исус Христос. По думите им, лененото парче плат, за което се смята, че е било използвано за увиването на тялото на Христос след разпъването му на кръста, съдържа „наночастици”, които не са типични за кръвта на здрав човек, пише в. „Дейли мейл“.

Торинската плащaница е християнска реликва от ленено платно, в която според преданието Йосиф от Ариматея увил тялото на Иисус Христос след неговото разпятие.

Историята на Торинската плащаница е изпълнена с неясноти, поради което тя е считана от мнозина за фалшификат, включително и от Римокатолическата църква.

От Евангелието на Матей, знаем за съществуването на плащаница, в която Йосиф Ариматейски е повил тялото на Исус Христос. Три века по-късно за нея се говори в трудовете на Св.Кирил Йерусалимски.

Очевидно до един момент плащаницата се е съхранявала в Йерусалим, защото има епизодични споменавания за нея по времето на император Юстиниан Велики, както и по-късно в трудовете на франкският епископ Аркулф.

Следващите данни са чак през 1204 г. след превземането на Константинопол от латинците, един от френските рицари Робер дьо Клари твърди, че тя е изчезнала. Като религиозен символ с изключително значение за християнството е доста странно, защо има толкова малко данни за нея близо хилядолетие и половина.

След Кръстът Господен на когото е разпънат Исус Христос, плащаницата би трябвало да е следващата най-важна реликва за християните. Очевидно това е осъзнато по някое време през XIV век и тогава в Троа се появява плащаница, която да привлича поклонници. В кореспонденция на епископа на Троа с папа Климент VII още тогава става дума за това, че тя не е оригинал, но папата дава разрешение да се почита, само ако преди това се каже, че не става дума за истинската плащаница, а за нейно изображение.

След това, вероятно откупена, тя става собственост на Савойското херцогство. Макар да е пребивавала в херцогския параклис Шамбери, после във Верчели, а от 1578 г. в Торино, тя остава савойска собственост чак до март 1983 г, когато според завещанието на Умберто Савойски тя е дарена на Светия Престол.

Върху плащаницата се правят изследвания още от 50-те години на XX век, като най-подробни са през 1988 г., когато е направено радиоактивно датиране по метода въглерод-14, което показва че плащаницата е от периода 1260-1390 г. Официално Ватикана не признава Торинската плащаница за достоверен артефакт, но въпреки това разрешава поклонничеството и службите защото напомнят за Страстите Христови.

Торинската плащaница се съхранява в катедралата „Св. Йоан Кръстител“ в Торино, откъдето носи името си.

Въпросните разкрития са в противоречие с твърденията, че лицето на Исус е било изрисувано върху нея от фалшификатори през средновековието. Елвио Карлино, изследовател от Института по кристалография в италианския град Бари, твърди, че тези малки частици разкриват „големите мъки” на жертва, „увита в погребалното парче плат”.

Тези частици имат „специфична структура, големина и разпространение”, добавя професор Джилио Фанти от Падуанския университет. По думите му, кръвта съдържа високи нива на субстанцията, наричана креатинин и феритин, откривана в пациенти, които страдат от тежки физически травми, включително получени и при мъчения.  „Тоест, наличието на тези биологични наночастици по време на нашите експерименти сочи за насилствената смърт на мъжа, който е бил увит в Плащеницата от Торино”.

Плащеницата от Торино е с дължина около три метра и широчина един метър. На нея има избледнял образ на лика на мъж, за който се смята, че е Исус Христос.

Източник: Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular