вторник, февруари 23, 2021
Начало Водещи новини Австралийски учени откриха изображение на кенгуру на възраст над 17 000...

Австралийски учени откриха изображение на кенгуру на възраст над 17 000 години

Това е двуметрово изображение на кенгуру на възраст над 17 000 години.

В една от пещерите на северозападното крайбрежие на Австралия учените са открили най-древното скално изкуство на аборигените на континента – двуметрово изображение на кенгуру на възраст 17,1-17,5 хиляди години. Статия, описваща находката, е публикувана от научното списание Nature Human Behaviour.

„Тази рисунка е стилистично подобна на скалните резби на Бабирус на повече от 40 хиляди години, които наскоро бяха открити в Индонезия. Това предполага, че в Австралия трябва да се крият още по-древни картини“, казва един от авторите на статията, изследовател в Университета на Западна Австралия Свен Оусман.

Смята се, че първите хора са достигнали Австралия преди около 50 хиляди години. По това време морското равнище е било с няколко десетки метра по-ниско от съвременното, така че древните хора са могли да се заселят на територията на съвременните Зондски острови, Нова Гвинея и Австралия, движейки се по суша или плитки води.

Скални рисунки на австралийски аборигени. 
Кредит: Damien Finch et al.

Впоследствие сухопътните „мостове“ между островите и континентите били залети с вода. Следователно е много трудно да се изследват следите от първите селища на австралийски аборигени: повечето от тях по презумпция са под вода.

Учените вярват, че затова скалните рисунки на възраст над 10 хиляди години почти никога не се срещат в Австралия. В допълнение, много добре познати пещерни рисунки са много трудни към днешна дата: те обикновено се правят с помощта на инструменти или други следи на човек, но те не са в непосредствена близост.

изображение на 17 000-годишен макропод и неговата реконструкция. 
Кредит: Damien Finch et al.

Оусман и колегите му решават този проблем с техника за датиране на живопис. Използването му е подпомогнато от факта, че освен аборигените, в пещерите на Австралия са живели рояци оси (Crabronidae). Представителите на това семейство не изграждат колониите си от хартия или восък, а ги оформят от глина.

Анализирайки снимки на пещерни рисунки от пещери в района на Кимбърли на северозападното крайбрежие на Австралия, учените забелязват, че на повърхността на тези изображения и под тях има фрагменти от колонии от оси. Антрополозите са премахнали органични останки от „колибите“ на осите и са измерили възрастта им с помощта на радиовъглероден анализ.

Това потвърждава, че възрастта на значителна част от рисунките наистина е преди около 10 хиляди години, тоест те са се появили след повишаване на морското равнище. От друга страна, една от рисунките, двуметрово изображение на кенгуру в неназована пещера DRY015, се оказва невероятно древна. Учените са изчислили минималната му възраст на 17,1 хиляди години, а максималната – на 17,5 хиляди години.

Снимка: Клер Тейлър / CC BY-SA 2.0 / wikipedia.o

Учените се надяват, че следващите измервания, които планират да направят в други пещери на австралийското скално изкуство, ще им помогнат да намерят още по-древни примери за праисторическо изкуство. Чрез своето проучване учените се надяват да разберат как се е променила културата и условията на живот на предците на аборигените в епохата, когато е приключила ледниковата ера и моретата са започнали да заливат сушата.

По-рано археолозите откриха в карстова пещера на остров Сулавеси в Индонезия скална рисунка на животно, предполагаемо брадавично прасе. Методът за датиране на уран-торий показа, че изображението е на около 45,5 хиляди години, което го прави най-старият от известните, пише NEWS.ru. В този случай можем да говорим и за откриването на най-древния обект на представително изкуство, тоест изобразяване на реални обекти от околния свят, например животни и хора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular