неделя, април 11, 2021
Начало Денят Пийте си кафето, учените не откриха вреда за сърцето

Пийте си кафето, учените не откриха вреда за сърцето

Редовната употреба на кафе и кофеинсъдържащи продукти не води до учестяване на сърцебиенето и развитието на аритмия, според учените от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Според изследователя Грегъри Маркъс обикновено лекарите съветват своите пациенти да не употребяват често продукти с кофеин за избягване на нарушение на сърдечния ритъм.

Но тези препоръки следва да се преразгледат, смята той, тъй като пациентите очевидно напразно се лишават от шоколад, кафе и чай, които всъщност може да се окажат полезни за сърцето и съдовете.

Изследователите наблюдавали в продължение на година здравословното състояние на повече от 1300 души на средна възраст. Повече от половината от доброволците редовно приемали продукти, съдържащи кофеин.

Учените сравнили колко често „кафеманите“ и хората, които не пиели кафе, страдали от предсърдно мъждене и други разстройства на сърдечния ритъм.
В резултат те не открили връзка между кофеиновото кафе и аритмията. Броят на хората, имащи подобни проблеми със сърцето, се оказал еднакъв както сред любителите на кафето, така и сред представителите на контролната група.
Липсата на подобна връзка се наблюдавала както сред хора, употребяващи 1-2 чашки кафе на ден, така и сред активните „кафемани“, пиещи по 5-6 чаши.

Има ли такива, които поне веднъж в живота си да не са пили кафе? За повечето хора това е задължителен ритуал, който започва всяка сутрин. В крайна сметка е невероятно трудно за нас да се събудим без кафе …

Причини:

1. Кафето е основният източник на антиоксиданти.

Човешкото тяло абсорбира повече антиоксиданти от кафето, отколкото от зеленчуците и плодовете.

2. Миризмата на кафе има антистресов ефект.

Корейски изследователи са установили, че ароматът на кафе има специален ефект върху протеините, свързани с мозъчния стрес и помага да мислим позитивно.

3. Кафето може да намали симптомите на болестта на Паркинсон.

Според статия от 2012 г. в Science Daily, кафето помага на хората с болестта на Паркинсон по-добре да контролират движенията си.

4. Това е полезно за черния дроб (особено ако пиете алкохол).

22-годишно проучване (с участието на 125 000 души) установи, че тези, които пият поне една чаша кафе на ден, са с 20% по-малко вероятни да развият цироза.

5. Кафето намалява склонността към самоубийства 2-4 чаши кафе на ден могат да намалят риска от самоубийство за мъже и жени с 50%

6. Намалява риска от развитие на рак на кожата.

Намалява риска от рак на кожата при жените

7. Подобрява спортните постижения.

Кофеинът увеличава количеството мастни киселини в кръвта, което позволява на мускулите да абсорбират и изгарят мазнините и да ги преобразуват в енергия.

8. Намалява риска от диабет.

Изследователите установяват, че хората, които пият поне 4 чаши кафе на ден, намаляват риска от развитие на диабет тип 2 с 50%

9. Кафето е много полезно за мозъка.

CNN доказа, че кафето позволява на човешкия мозък да работи по-ефективно.

10. Кафето може да ви направи по-щастливи.

Проучване на Американския национален институт по здравеопазване установи, че хората, които пият поне 4 чаши кафе на седмица, са с 10% по-малко склонни да бъдат депресирани от тези, които изобщо не пият кафе.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular