четвъртък, април 29, 2021
Начало Водещи новини Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: На нас жените не може да ни се...

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: На нас жените не може да ни се угоди

В последните месеци на онлайн консултиране все повече се срещам с жени с добро самочувствие, професионално и семейно реализирани. Въпреки всичко тези жени са недоволни от своите партньорски взаимоотношения. Колкото повече дават, толкова повече изискват любов, внимание и признателност.

Давам си сметка, че на нас жените никога не може да ни се угоди. Или може би точно този тип енергични, борбени и пожертвувателни дами, тези за които семейството трябва да не отстъпва на служебната кариера никога не могат да се справят с дефицита на време.

Жени, които превръщат своя дом в олтар и отдават всички свои сили за да е уютно, да е сготвено, мъжете и децата им да изглеждат добре. В стремежа си да свършат всичко и да не оставят днешната работа за утре те се изтощават до краен предел.

С течение на времето се натрупва много умора и когато е съчетана с липса на време преминава в недоволство и по-скоро във все по-нарастваща взискателност към съпруга. Според тях е напълно нормално един мъж също да бъде отговорен към случващото се и е длъжен да се включва равностойно в домакинския труд. И тъй като този тип жени са много организирани те много добре умеят да управляват семейния бит въпреки напрежението, на което са подложени. Във всеки момент имат свой план и ако нещо не се случи по техния сценарий са готови да недоволстват. И това е напълно естествено като се има пред вид, че в еволюционен план жените основно са били в дома си и са се занимавали с домакинска работа и с отглеждане на деца.

Повечето мъже нямат този опит. За съпруга дома се свързва с почивка, с удоволствие, място където можеш да си събуеш обувките и поне за малко да не мислиш за служебните си ангажименти.

За повечето бащи отглеждането на деца е истинско удоволствие, за разлика от жените, за които всичко това е свързано с денонощен труд и грижи.

Днес се борим за равни права и равни задължения, за споделена отговорност в семейството. Много мъже се опитват да се включат равноправно в семейния бит, но това не означава, че са в комфортната си зона. Много трудно един мъж ще свърши качествено същото количество работа, за времето, което го прави една жена!

От друга страна въпреки пренатоварения си начин на живот, жените трудно се отказват от това да доминират в домашните дейности еднолично. Искаме равно участие на мъжа в семейството, но ни липсва равен стандарт. Имаме все по-нови изисквания, но влизаме със старите си нагласи наследени от миналото.

И така в един момент влизаме в битка, която води до дистанциране на отношенията. Недоволстваме от човека до себе си, който постоянно не може да оправдае нарастващите ни желания, защото той е виновника за нашата умора. И в тези моменти се отказваме да погледнем как нашето негативно поведение към другия пряко рефлектира с двойна сила обратно към нас.

В огледалото на своите съвършени действия на домакини и майки и недоволстващи съпруги молещи за внимание и подкрепа ще видим лошото отношение, което имаме към себе.

Зная, че темпото е забързано и летвата е вдигната високо, но точно в постоянно бързащото време, жената отказва да помисли за своите човешки потребности. Не тези, които някой друг трябва да задоволи, а тези за които тя самата трябва да удовлетвори. Защото у дома може да не е съвършено чисто и мръсните дрехи могат да чакат в коша, но удоволствието да почетеш интересна книга и да изгледаш хубав филм с любимия съпруг са не по-маловажни.

Потребността ни да поговорим с близки приятели е по-важна от вкусната вечеря. Защото все по-малко започнахме да общуваме и все повече да мълчим в желанието си да забъркаме поредната тенджера ядене.

За нас жените дома се превърна в бреме, а не  място в което можем да се насладим на своя живот, не на този, който ни натрапва обществото. Нищо не може да ни бъде наложено като задължение, ако ние не си го вменим. Между работата ни и семейството винаги има паузи от време, които трябва да се превръщат в наслада за да не обръщаме живота си в една постоянна въртележка, в която гоним времето и себе си. И за това, че сме сами в тази центрофуга не бива да обвиняваме мъжете, които знаят как да отстояват правото си на почивка и сън и да се радват на семейния живот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular