сряда, февруари 24, 2021
Начало българия България Решено: БАБХ ще регистрира пчеларите

Решено: БАБХ ще регистрира пчеларите

Парламентът прие промени в Закона за пчеларството на второ четене след повече от три часа дебати.
Със законопроекта се предлага пчелните семейства да се настаняват в пчелини, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Заложените промени касаят регистрацията и контрола при пчеларска дейност. Предложено е те да се извършват от един орган – Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), и да се прави една регистрация без участието на кметовете на кметства. Създава се Съвет по пчеларството към министъра на земеделието, предвиждат изменията. Председател на съвета ще е земеделският министър.

Промените определят понятията „Временен пчелин“ и „Пчелин – лично стопанство“. Временен пчелин е място, върху което временно се настаняват пчелни семейства за практикуване на подвижно пчеларство, а пчелин лично стопанство е пчелин, в който се отглеждат пчелни семейства с цел добив на пчелен мед и пчелни продукти за лична консумация, които се предлагат на пазара.

Чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за пчеларството депутатите приеха и изменения в Закона за водите. Измененията предвиждат съкращаване на процедурата за земеделските производители при напояване. Текстът на закона предвижда органът по издаване на разрешително за водоползване за замеделските производители ще има 10-дневен срок за произнасяне.

1 коментар

  1. Пчеларско сдружение Бургас моли ОДБХ да ни разясни как се настаняват пчелни семейства във временни пчелини. Ние настаняваме пчелните семейства в кошери. Молим да ни разяснят чл. 39 от ЗВМД, как животните да не напускат обекта без придружител?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular