понеделник, април 12, 2021
Начало Водещи новини Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: В щастливите връзки няма конфликти...

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: В щастливите връзки няма конфликти…

Забързани или уморени те винаги се държат за ръцете и се усмихват. Живота по между им сякаш е един нестихващ любовен роман. Разбира се, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат от страни. Често под повърхността на видимо добрите отношения стоят дълбоко залегнали морални принципи и желанието на двамата партньори въпреки трудностите да поддържат огъня по между си. Това не изключва разногласия и спорове. Всички сме различни и е нормално  между  нас да прехвърчат искри.

Във всяка една връзка има моменти, когато партньорите са разочаровани един от друг и се чувстват дълбоко неудовлетворени от действията на другия.

На много хора в такива моменти им се иска да си опаковат багажа и дим да ги няма, да бягат където им видят очите.  

Но други предпочитат да останат и да преситят случилото се през много сита в желанието си да разрешат поредния конфликт, а не да го подклаждат.

Специалистите ще ви насърчат да се изслушвате взаимно. Не просто да оставите другия да изкаже своите мисли и след това вие като лавина да го засипете с обиди, а да чуете посланията в контекста на казаното от него.

За мен по-важно в тези моменти, човек да замълчи и да остане насаме с емоциите, които са породили у него казаното от  другия. Едни специални думи, които карат понякога чувствата ни да преливат в гняв. Време на здравословна тишина между намерението ти да размажеш другия или да отвърнеш с любов и разбиране, но без раздразнение. Това е начин да приемеш, не обидата и обвинението към себе си, а различното чуждо мнение.

Майстори сме да изслушваме без да критикуваме чуждите си опоненти, но нека само смее някой у дома да надигне глава и да ни се противопостави! Нека да не се заблуждаваме, че винаги ще има единомислие по-между ни и никой няма да се противопостави на семейния лидер. Защото е много трудно да признаеш грешката си, а в щастливите двойки има много такива, просто на хората не им неудобно да се извинят един на друг и да разберат, че това е ненарочна неточност. В този момент вместо изблик на възмущение ще се възцари разбиране. Недоволството ще отстъпи път на доверието, защото не сте оставили нито един проблем в миналото си нерешен. В тази ситуация няма място за негодувание.

Ако една двойка не се замерва със стари кирливи ризи, то е защото и двамата поддържат хигиената на отношенията си във взаимно приемлив вид. И тук конфликта почукал на врата бързо се оттегля от невраждуващите по между си хора. Защото при щастливите двойки има пределна яснота. Винаги се отнасяш към нуждите на другия с разбиране, подкрепяш и не искаш от него всичко онова от което се нуждаеш. Ако можеш да се съобразяваш с приоритетите му, дори и да не си част от планирания му поход с приятели в неделя, е висш пилотаж в партньорските умения. Бихте  могли да изразите спокойно своето мнение по-всеки въпрос, но без в него да се съдържа негодувание или обида. Това е доказателство, че  двойката е взаимно добронамерена към желанието си преди да ескалира поредния проблем първо да го идентифицира и след това да намери път към неговото решение. Защото партньорите са на чисто със своите постъпки и намерения, няма какво да крият и да се лъжат по-между си.

При щастливите двойки конфликтите не са повод за дистанциране. Те са възможност за растеж,  стимул са за съвместно израстване. Никога поредния спор не е борба за власт и надмощие, а средство за намиране на решения. Сблъсъците винаги се приемат като възможност да създадем нещо ново с общи усилия и това най-често е хармонията в отношенията ни.

Убедена съм, че уважението по между ни предхожда най-великото ни усещане за любов към другия. Второто никога не може да съществува без първото, колкото и да се кълнем в чувствата си един към друг. За това винаги зад щастието на усмихната двойка стои желанието за растеж и взаимна помощ и подкрепа и за това си струва да подхождаме със заострено внимание към всяко препятствие, което иска да обърне каруцата на семейното ни разбирателство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular