четвъртък, юли 29, 2021
Начало Водещи новини Днес отбелязаваме деня на българското кино

Днес отбелязаваме деня на българското кино

На този ден, преди близо век – през 1915 г., в столичното кино „Модерен театър“ се е състояла премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“ на родоначалника на българското кино режисьора Васил Гендов, припомнят от Националния филмов център /НФЦ/.

В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е също сценарист и изпълнител на главната роля. Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е изгубен през 40-те години на XX век. Останали са едва 1-2 кадъра от него.

 По повод на 90-годишнината от тази дата, през 2005 година по инициатива на НФЦ, 13 януари е обявен с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино.
Националният филмов център отбелязва Деня на българското кино – 13 януари – с безплатни прожекции. Заради пандемичната ситуация те няма да се състоят в киносалони. Срещата на българската публика със създадените у нас кинотворби ще бъде в интернет, осъществена от Изпълнителната агенция Национален филмов център, Neterra.TV+, с подкрепата на Столична община.

Така за 106-тата годишнина от първата публична прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“ зрителите ще имат възможност да видят безплатно 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми.

Това ще се случи на 13 януари 2021 г., сряда, в часовия пояс между 16.00 часа и 24.00 часа на видеоплатформата .

Заглавията включват най-новите филми, създадени както с държавна подкрепа от ИА НФЦ, така и финансирани по частен път. Таксата за филмовите заглавия, гледани в този часови пояс, ще бъде заплатена от ИА „Национален филмов център“ и Столична община. По този начин ще бъдат защитени авторските и сродните права.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular