сряда, януари 13, 2021
Начало Денят Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Защо едни хора успяват, а други не?

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Защо едни хора успяват, а други не?

Блясъци, радост, надежда…

Новата година настъпи и след последния купон изгасихме коледните лампички за да превърнем празниците в едни сиви и мрачни делници. Много от нас дори и забравиха за новогодишните си мечти и пожелания и прекрачиха по старо му в първия работен ден.

Истината е, че повечето хора в България се отказват твърде рано от мечтите си и никога не успяват да реализират своята най-добрата версия, защото техните страхове и предубеждения ги дърпат назад.

Има различни начини да предизвикаме себе си. Въпросът е в това как да преодолеем собствените си граници и бариери. И в крайна сметка да си дадем отчет на какво сме способни и до къде сме готови да стигнем развивайки личния си потенциал. Защото успешните и неуспешните хора не се различават значително по своите способности. Те се отличават в желанието си да достигнат пределите на своите възможности и работят за това ежедневно. Защото човешкото ни развитие е постоянен процес, който не спира през целия ни живот. И трябва да сме наясно, че това е един много дълъг и труден път, в който влагаме собствената си същност за да я подобрим и усъвършенстваме. На никой не му са приятни трудностите и изпитанията в живота, но те са възможности да подобрим личностните си черти. Иска се много воля и постоянство, търпение. Волята е едно от най-важните качества и тя проявява силата на характера, калява ни.

Човек може да е много умен и интелигентен, но ако няма твърдостта и хъса да преследва своите мечти още при първите трудности ще се предаде и ще избере уютното канапе на посредствеността си. Именно нашата воля ни превръща в осъзнати човеци, които са способни да си поставят цели и да ги постигат.

Всеки човек е уникален и ценен по-своему в този живот. За много хора е трудно да повярват в себе си и в заложените им способности. По лесно им е да са в постоянно лошо настроение и да омаловажават всяко свое постижение без да забелязват резултата от упорития си труд.

Да сравняваш успехите на другите със собствените си провали е повече от деструктивно. Убедена съм, че никога няма да сте доволни и бързо ще загърбите своята индивидуалност. Защото сте си поставили нереалистични образци и в образа на чуждото благоденствие сте си създали фалшиви идоли. Стремите се да постигнете техните успехи, без да си давате сметка, за това което искрено копнее душата ви. Отказали сте се да бъдете себе си и така всяко ново предизвикателство ви изглежда непреодолимо.

Грешките, страха, неизвестността по пътя, а понякога и самотата могат да ви откажат от желаната дестинация.

Ако човек престане да търси свои предизвикателства в живота за да осигури собствения си комфорт с изненада ще разбере, че нови проблеми и трудности чукат на врата му. Защото живота ни никога няма да стане по-лесен, и никога няма да имате духовна свобода ако не разширявате границите на своите ограничения, но през собствените си желания и стремежи. Само тогава ще можете да оцените сладостта на мъченията, които преживявате в опита си да постигнете невъзможното. Ще можете да изкачите върха без да се страхувате от нищо, ще бъдете смели. Защото всеки камък пред вас ще павира пътя към целта. И така ще станете още по-уверени защото имате специални качества, които другите не притежават и имате свой собствен път, който следвате без да се интересувате от мнението на обществото. Така винаги ще вървите напред и ще знаете правилната посока. Защото когато човек знае какво иска да бъде и към какво се стреми, няма сила която да го спре, а всяка преграда е начин да научи нещо ново и възможност да се постигне нов успех. Това е и възможността да благоуспееш, като никога не преставаш да сееш и да изпълваш живота си със смисъл и въпреки провалите следваш копнежите на душата си.

Не е лесно да се живее, не е лесно и да бъдеш оптимист, но няма нищо по-хубаво, когато имаш към какво да се стремиш и живееш по собствените си стандарти  изграждайки ден след ден, тухла по тухла собствения си живот.  Тогава всеки мрачен ден е светъл и слънцето ще грее в зимния ни живот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular