понеделник, април 12, 2021
Начало Водещи новини 17 факта за Коледа, за които малко хора знаят

17 факта за Коледа, за които малко хора знаят

Несъмнено Коледа е най-големият, най-празнуван и украсен празник в света. Къщите, улиците и градските площади са украсени със светлини, коледни елхи и различни персонажи като Йосиф, Мария, мъдреци и овчари.

Коледните мелодии се пускат в магазините и по радиото. Празничното настроение се усеща навсякъде. Но най-вече, разбира се, децата чакат коледния празник, за да отворят своите подаръци, които родителите им слагат под дървото.

Има много добри традиции, свързани с Коледа. Някои от тях са известни, а други не са така. Ето защо, днес, след като направих свое собствено проучване, искам да ви представя 17 интересни факта за Коледа, за които много малко хора наистина знаят.

1). Английската дума Christmas е комбинация от две думи: Христос, което означава Месия, и меса, което означава Евхаристия или Господните вечери.

2). Противно на общоприетото погрешно схващане, думата Коледа не е нещо ново и не е опит за заместване на думата Христос от Коледа. Буквата Х е взета от гръцката азбука, която започва името Христос.

3). В целия цивилизован свят Коледа се празнува на 25 декември, само някои страни, които са под православно влияние, продължават да празнуват Коледа по така наречения стар стил – 7 януари. Цялата тази суматоха се дължи на факта, че православната църква използва дългогодишния юлиански календар, въведен от Юлий Цезар. Европа изостави юлианския календар поради неточностите му преди повече от 500 години и премина към по-точния григориански календар през 1582 г. Според юлианския календар Коледа се пада на 7 януари, а Нова година на 14 януари. 

Например в Украйна може да се наблюдава такъв парадокс: хората празнуват Коледа (когато се е родил Исус) по остарелия юлиански календар, а Нова година (когато Исус е получил име) според съвременния григориански. Парадоксът е в това, че Нова година се празнува преди Коледа. 

4). Наскоро Върховната Рада на Украйна реши да направи 25 декември почивен ден. Това е огромна стъпка към възстановяване на историческата справедливост и най-накрая започване на празнуването на Коледа в същия ден като Европа и Америка. За най-бързо възстановяване на хората, предлагам да направите 7 януари работен ден 🙂

5). Датата за празнуване на Коледа – 25 декември – не е избрана случайно. Отците на църквата вярвали, че според пророчеството Христос се е родил през зимното слънцестоене, най-краткият ден на земята. Свети Августин пише, че раждането на Христос символизира изгрева на слънцето, както е описано в Малахия 4: 2.

6). Най-популярната (!) Коледна мелодия в света „Карол на камбаните“ е написана през 1901 г. от украинския учител по музика Николай Леонтович.

7). Думата Noël, често използвана на английски за коледни песни, означава Коледа на френски.

8). Традицията да се подаряват подаръци на децата по Коледа идва от библейската история, в която мъдреците от Изтока донасят подаръци на новородения Исус.

9). Противно на общоприетото схващане, Библията не казва, че е имало трима мъдреци 🙂

10). В някои европейски страни, като Гърция, Италия, Испания и Германия, не само децата получават подаръци за Коледа … Държавата гарантира на всички работници коледен бонус, равен на месечна заплата! 

11). Традицията да се поставя и украсява коледно дърво по Коледа датира от протестантската реформация в Германия. Според някои данни именно Мартин Лутер е първият човек, който е сложил вечнозелено дърво в дома си, украсявайки го с плодове и свещи.

12). Модерният червен костюм на Дядо Коледа е изобретен от компанията Coca-Cola през 30-те години.

13). Дядо Коледа е кръстен на проповедника от 4-ти век Свети Никола. Роден в заможно семейство, Николай, след покаянието, раздава цялото си имущество на бедните и става проповедник на Евангелието.

14). Дядо Коледа и Снежанка са чисто съветски персонажи, които нямат нищо общо с Коледа. Те са измислени по времето на Сталин, когато съветското правителство забранява празнуването на Коледа и предлага на хората голям нов празник – Нова година. Дядо Коледа (Свети Никола) не се вписва в комунистическата идеология, така че неговият клонинг, Дядо Коледа, е измислен.

15). След революцията от 1917 г. Коледа в Съветския съюз беше напълно забранена и този ден беше и работен ден. За да отпразнуват Коледа по това време, евангелските християни отслужвали служба в 6 сутринта, за да могат да отидат на църква преди работа. В много протестантски църкви тази традиция е запазена и до днес.

16). Днес в много мюсюлмански, будистки и комунистически страни Коледа е напълно забранена.

17). Въпреки всички преследвания и забрани, Коледа е най-честваният, най-големият и украсен празник в света! И колкото и да се опитват демократите да ребрандират Коледа, като заменят думата Коледа с Празник, те ще се провалят!

Източник: romansavochka.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular